Masterclass Interne communicatie

Masterclass Interne communicatie

De afgelopen jaren is de aandacht voor het vakgebied Interne communicatie aanzienlijk gegroeid. Een mooi vakgebied waarin het gedrag van mensen centraal staat. Het vraagt van de adviseur een brede kennis van de organisatie, organisatiedoelen, de harde en de zachte drijfveren.

In de masterclass Interne communicatie ontdek je wat mensen in beweging brengt, wat ze boeit en bindt. Je krijgt handvatten om zelf te veranderen in een inspirerende en doortastende adviseur. Want de toekomst van interne communicatie is het verbinden van mensen aan de doelen van de organisatie. Het gaat om delen, boeien en in beweging brengen. Het vinden van de 'Why' van een organisatie, oftewel wat is het verhaal dat mensen raakt.

Onderzoeken te over waarin wordt hard gemaakt dat het gedrag van medewerkers bepalend is voor het imago en dat bedrijven die hun merkenbeleid serieus nemen een 23 keer beter bedrijfsresultaat neerzetten. Wat hebben medewerkers nodig om ambassadeurs te zijn en te blijven? Deze wetenschap vertalen naar een interne communicatiestrategie voor de eigen organisatie, mét een heldere onderbouwing van nut en noodzaak. Dat is interne communicatie nieuwe stijl. De masterclass Interne communicatie biedt je een leidraad voor het ontwikkelen van een nieuwe interne communicatiestrategie voor jouw organisatie.

Voor wie bedoeld?

De Masterclass Interne Communicatie is bedoeld voor adviseurs en managers die interne communicatie als werkveld hebben. Zij hebben een HR- of communicatieachtergrond. Zij zijn (mede)verantwoordelijk voor het interne communicatiebeleid en zijn of worden in de gelegenheid (gesteld) om het geleerde in de praktijk te brengen.

Direct rendement voor jou en je organisatie

Je:

 • maakt geïnspireerd werk van interne communicatie, doordat je psychologie, organisatie- en veranderkunde, human resources en communicatie weet te verbinden.
 • weet welke feiten, onderzoeken en gegevens je nodig hebt om ook anderen in je organisatie te betrekken in de strategie die je ontwikkelt voor jouw organisatie.
 • hebt een visie op welke communicatie-inspanningen en middelen, waaronder social media, toepasbaar zijn voor jouw organisatie.
 • hebt inzicht in het veranderende gedrag van (communicatie)doelgroepen.
 • wordt een gesprekspartner van management en collega's doordat je in staat bent hen onderbouwd te adviseren over communicatiestrategieën die bijdragen aan het behalen van de organisatiedoelen.
 • vertaalt de opgedane kennis naar een praktisch toepasbare en weloverwogen aanpak.

Jouw collega-deelnemers

Collega-deelnemers hebben een overeenkomstig denk- en ervaringsniveau en komen uit verschillende branches. Het delen van elkaars ervaringen, overwegingen, dilemma's en kansen levert een schat aan extra kennis en inzicht op.

Trainers

De trainers zijn door SRM zorgvuldig geselecteerd en hebben een ruime staat van dienst op het gebied van communicatie en social media. Hun vakkennis, ruime en actuele ervaring in het vakgebied plus didactische kwaliteiten garanderen een inspirerende en dynamische masterclass.

Programma

Vakgebied: Communicatie Niveau: Professional

De masterclass Interne communicatie is opgedeeld in verschillende modules, waarin theorie wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden. De kennis en de inspirerende manier van met elkaar werken aan communicatiestrategieën en -ideeën maakt dat adviseurs meer lef krijgen om goed onderbouwd af te wijken van de geëigende paden.

De masterclass Interne communicatie bestaat uit een Know It!- en een Do It!-gedeelte. In het Know It!-gedeelte staat het overdragen van kennis centraal. Op interactieve wijze bespreekt de vakdocent de laatste ontwikkelingen en koppelt zo praktijk aan theorie en literatuur. In het Do It!-gedeelte breng je het geleerde in praktijk. Actuele cases en praktijksimulaties staan garant voor een actief en effectief leerproces.

Lesprogramma

1. Tweedaagse: Binnenste buiten
 • Reputatiemanagement in relatie tot interne communicatie. Wat is het en wat levert het op?
 • Internal Branding, sturen vanuit waarden in al haar facetten.
 • Integratie Internal & External branding.
 • De adviseur als visitekaartje. Hoe presenteer je jezelf?
 • Inzicht in de breinvoorkeuren van organisaties en medewerkers/opdrachtgevers. We brengen je eigen breinvoorkeur in beeld d.m.v. een online-test.

 • Interne communicatie nieuwe stijl:
  • Inspirerende werkvormen voor gedragsverandering.
  • De toekomst van interne communicatie en de veranderende rol van de adviseur.
  2. Breincommunicatie en Psychologie Hoe zet je communicatie op een succesvolle wijze in bij interne en externe veranderingstrajecten? Je maakt kennis met de laatste psychologische inzichten en breinonderzoeken die een licht werpen op het veranderingsvermogen van mensen. Je leert deze inzichten te vertalen naar je eigen werkpraktijk. Met o.a. aandacht voor emotionele intelligentie en de kracht van verhalen.
  3. Accountability
  • Accountability van het interne communicatiebeleid
  • Hoe maak je de toegevoegde waarde van interne communicatie aan het primaire proces van je organisatie duidelijk?
  • Kennismaking met de PAN-analyse
  4. Changemanagement Onder leiding van een ervaren changemanager gaan we in op de belangrijkste theoretische inzichten van verandermanagement, maar ook hoe je deze toepast in de praktijk. Wat zijn de slaagfactoren voor een verandering en welke rol heb je daarin als communicatieadviseur? Hoe ga je om met weerstand en wat kun je doen om het gedrag van medewerkers positief te beïnvloeden? Je krijgt praktische handvatten en gaat die in groepjes met maatwerkbegeleiding van de docent toetsen. Je bereid in een groep een korte presentatie voor over een boek wat je toegewezen wordt. De boeken en indeling worden door de docent uitgezocht. Het toegewezen boek staat nog niet op de literatuurlijst in deze factsheet en is een extra boek bovenop de reeds bestaande boekenlijst. De dag wordt afgesloten met een interessante casus die toont hoe een organisatie van vele tienduizenden medewerkers succesvol door een complexe cultuurverandering gaat.
  5. Tweedaagse - dag 1: Denken vanuit gedrag en Groepsdynamica Gedrag is een veelzijdig fenomeen. Er bestaat een ruime diversiteit aan inzichten en gedachten over gedrag. Welke opvatting domineert wordt vooral bepaald door het gebruikte mensbeeld. Is de mens rationeel, individueel, emotioneel of kuddedier? Elk mensbeeld leidt én tot andere waarnemingen én tot andere interventies. Bij veel beleidsmatig geïnitieerde veranderingen van gedrag lijkt de mens niet te bestaan. De teksten ademen beheersing en regie uit. De mens is slechts impliciet aanwezig. Gedrag lijkt de afgeleide van het beleid. Dat heeft vergaande consequenties voor effectiviteit en impact; vaak lukt het niet. Men vergeet te denken vanuit gedrag. In het ochtendgedeelte ligt de focus op ‘kijken naar de mens, zijn gedrag en wijze van communiceren”; ook expliciteren we het door jou gehanteerde mensbeeld. Vanuit gedrag wordt ‘teruggekeken’ naar het voorgestelde beleid. Hoe kun je dat daardoor effectiever maken? De middag legt het accent op een bijzondere uitvergroting van menselijk gedrag, groepsdynamica.
  6. Tweedaagse - dag 2: Leidinggeven, inspireren en leren Leidinggeven, inspireren en leren:
  • Spiegelen van het management op hun bijdrage aan interne communicatie en beeldvorming. Aanpak, jouw rol en inzicht in wat het management nodig heeft.
  • Inzicht in de breinvoorkeuren van organisaties en medewerkers/opdrachtgevers. We brengen je eigen breinvoorkeur in beeld d.m.v. een online-test.

  Interne communicatie nieuwe stijl:
  • Inspirerende werkvormen voor gedragsverandering.
  • De toekomst van interne communicatie en de veranderende rol van de adviseur.
  7. Individueel eindgesprek van 40 minuten Je sluit de opleiding af met een individueel eindgesprek van 40 minuten. Basis voor dit eindgesprek zijn jouw reflectieverslagen en een adviesnotitie die je na het afsluitende weekend van de masterclass schrijft.

  Startdata en locaties

  Vakgebied: Communicatie Niveau: Professional

  Onderstaand overzicht bevat de startdata en locaties van de Masterclass Interne communicatie. Een overzicht van de data en locaties van alle individuele bijeenkomsten vind je in het voorlopig rooster in de uitgebreide informatie (PDF).

  Startdatum Plaats Locatie Groep
  09-05-2017 Amsterdam/Veluwe SRM/Bilderberg Dinsdag
  10-11-2017 Utrecht/Veluwe Meeting Plaza/Bilderberg Dinsdag

  Literatuur

  Vakgebied: Communicatie Niveau: Professional

  Hier vind je de verplichte of aanbevolen literatuur voor de Masterclass Interne communicatie. Je kunt het boek bestellen bij managementboek.nl via de link in onderstaand overzicht.

  Verplichte literatuur

  Het slimme onbewuste - Denken met gevoel

  Auteur: Ap Dijksterhuis

  Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen? En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte? We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn.

  Uitgemeten - De accountabilitycyclus voor communicatie

  Auteur: Cathelijne Janssen

  Accountability is voor veel organisaties inmiddels een geïntegreerd onderdeel van professionele communicatie geworden. In die organisaties zijn 'doen we de goede dingen?' en 'doen we ze goed?' vragen die vanzelfsprekend zijn in de dagelijkse praktijk. Maar waar begin je als organisatie, afdeling of professional met accountability van communicatie?

  De Corporate Tribe - Organisatielessen uit de antropologie

  Auteur: Danielle Braun en Jitske Kramer

  Winnaar van Managementboek van het Jaar 2016 Over organisatiecultuur wordt veel geschreven, gezucht en gesproken. Cultuur is van oudsher het​ ​aandachtsgebied van antropologen. De corporate antropologie kijkt met dezelfde verwonderde blik naar organisaties, boardrooms en leiders zoals antropologen dat naar tribale samenlevingen doen. Lezers van dit boek worden meegenomen op een reis langs verre vreemde volkeren. Om vervolgens met een andere, nieuwe blik te kijken naar de eigen organisatie.

  Beweging in gedrag - Bakens en routes bij gedragsverandering

  Auteur: Gerald Morssinkhof, Trijnie Stoker

  Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen gezonder eten of medewerkers beter samenwerken? Gedragsverandering is de uitdaging. Want, hoe doe je dat? Hoe voorkom je het 'kiekeboe-effect' of het impliciete verwijt?Gedragsverandering begint bij het gedrag. Gedrag heeft bepaalde eigenaardigheden, de gedragsprincipes. Combineer het gedrag en het effect ervan met de ambitie van de organisatie. Dit boek biedt het Gedrags-effectmodel, een Routekaart gedragsverandering en Bakens bij verandering. Na de theorie en aanpak volgt de uitwerking voor gedragsverandering bij interne stakeholders (medewerkers) en bij externe stakeholders (allerlei groepen buiten de organisatie). De vele voorbeelden laten zien hoe gedragsverandering er in de praktijk uit kan zien.

  IC in 3D - Interne Communicatie in een breed organisatieperspectief

  Auteur: Ilse van Ravenstein, Guus Kok

  In 'IC in 3D' bekijken we interne communicatie door een driedimensionale bril. Door verder te kijken dan het oorspronkelijke domein van de middelen, door spelers centraal te stellen en door de unieke organisatie context als uitgangspunt te nemen. Dit boek geeft u houvast in de enorme container die interne communicatie kan zijn. Maar zet u ook zelf aan het werk en probeert het perspectief op uw eigen organisatie te verdiepen. Met alle dimensies die daarbij komen kijken. Met de handvatten voor een diagnose van de interne communicatie in uw eigen organisatie.

  Hoe mensen keuzes maken - De psychologie van beslissen

  Auteur: Will Tiemeijer

  Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de wijze waarop mensen keuzes maken? Wat is hierin de rol van het onbewuste? In hoeverre kiezen we eigenlijk 'uit vrije wil'? En wat kunnen beleidsmakers met deze kennis? Daarover gaat 'Hoe mensen keuzes maken'. De laatste jaren groeit de wetenschappelijke kennis over de aard van menselijke keuzes met rasse schreden,. Vakgebieden als sociale psychologie en hersenwetenschap maken grote bloei door, zeker in Nederland. Deze nieuwe kennis noopt niet alleen tot bijstellen van ons mensbeeld, maar is ook van belang voor beleidsmakers die zich bezig houden met de beïnvloeding van keuzes.

  Prijsopbouw

  Vakgebied: Communicatie Niveau: Professional

  In onderstaand overzicht vind je een specificatie van de kosten van de masterclass Interne communicatie. De integrale opleidingsprijs bestaat uit opleidingskosten en verblijfskosten. De verplichte literatuur kun je zelf bestellen bij Managementboek.nl.

  Kosten

  OnderdeelOmschrijvingPrijs
  Opleidingskosten De opleidingskosten zijn btw-vrij. € 3.675,00
  Verblijfskosten De verblijfskosten zijn kosten voor overnachting(en) en consumpties tijdens het Do It!-weekend in een Bilderberg of Regardz hotel. € 500,00
  Integrale prijsDe integrale prijs is btw-vrij.
  Let op: Onder de integrale prijs vallen niet de literatuurkosten.
  € 4.175,00

  Overige kosten

  OnderdeelOmschrijvingPrijs
  Verplichte literatuur De totaalprijs voor verplichte literatuur geeft een indicatie van de geschatte literatuurkosten. Je dient de literatuur zelf te bestellen. Instructies voor het bestellen van literatuur vind je onder het tabblad ‘Literatuur’. € 200,00

  Wat vonden zij van Masterclass Interne communicatie

  Advies nodig?

  Advies nodig bij het maken van je keus? Laat je naam en telefoonnummer achter en de programmamanager van de Communicatie opleidingen en trainingen belt je persoonlijk op.

   
   
  Sluit

  Masterclass Interne communicatie

  Vul onderstaande gegevens in om uitgebreide informatie (in PDF-formaat) te downloaden. De download start direct na het verzenden van de gegevens.

        Download
  Sluit

  Bedankt voor het downloaden

  Je download start over enkele seconden. Twijfel je welke opleiding of training het best bij je past? Neem dan contact op met SRM via 020 - 512 65 00 of info@srm.nl.