Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie

Een vervolg op Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Bij het organiseren van publieke betrokkenheid geven we keer op keer in zaaltjes het podium aan de weerstand. We vinden het lastig om een brede groep mensen te bereiken, dus betrekken we doorgaans slechts een handjevol mensen die in het openbaar durven spreken. Ongewild verzamelen we de meest kritische burgers of huurders. Zodra we deze beperkte groep naar hun ongezouten mening vragen, zitten we in no time in een welles-nietes gesprek. Tijd om participatie op een andere, meer gedragswetenschappelijke manier te benaderen. SRM organiseert samen met kennispartner LetsOpp een vervolg op de training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie. We gaan uit van balans in de dialoog en de denkkracht van alle betrokkenen. We verkennen de componenten van externe communicatie bij participatie. Het grootste gedeelte van de training gaan we aan de slag met live cases van deelnemers met een dubbele opbrengst. De groep leert samen én het geleerde is direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk.

In samenwerking met LetsOpp

De training Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie is een initiatief van LetsOpp en SRM.

Wat ga je leren

 • Welk middel zet je in bij welke boodschap of vraag?
 • En welke timing is geschikt?
 • Hoe voorkom je dat een social-mediacampagne ontspoort door publiekelijke antigeluiden?
 • En hoe maak je de boodschap relevant voor de ontvanger?
 • In deze training krijg je binnen een dag praktische handvatten om met je externe doelgroep in contact te komen.
 • Hoe bereik ik de zwijgende meerderheid, de doelgroep die niet betrokken lijkt?
 • Hoe haal ik informatie uit de doelgroep op - met welke vragen, welke middelen en op welk moment?
 • Hoe voorkom ik klagend sentiment, maar kom ik in een groepsproces dat juist constructief en toekomstgericht is?
 • Hoe voorkom ik dat een buurtbijeenkomst of vergadering ontspoort of gaat afwijken van de agenda?
 • Hoe houd ik een groep betrokken over langere tijd?
 • Hoe kom ik van het traditionele zenden naar een constructieve dialoog?
 • Welke aanpassingen ga ik doen in mijn eigen plan van aanpak?

Voor wie

De training is bedoeld voor (communicatie)professionals die zich bezighouden met externe participatie bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet of huurdersinspraak en een groter handelingsperspectief voor zichzelf willen creëren. En tevens de module Forward Thinking (intern) reeds hebben gevolgd.

Je bent momenteel actief binnen een gemeente, woningcorporatie of ander gremium waarbij inspraak en participatie hoog op de agenda staan. Je ervaart misschien problemen in het ontwerpproces: het kiezen van de juiste boodschap, het juiste participatiemiddel of de juiste timing voor participatie. Ook ervaar je misschien problemen in het contact met externe belanghouders, bijvoorbeeld een moeilijke dynamiek tijdens buurtbijeenkomsten of vergaderingen. Je bent op zoek naar meer houvast in de situatie zelf, maar ook naar meer inzicht om in het ontwerp van het participatieproces betere keuzen te maken. Om het rendement van de training te vergroten werk je met je eigen real-life case: jouw eigen project wordt je studieobject.

Programma

Voorafgaand aan de trainingsdag ontvang je een korte vragenlijst om jouw problematiek bij externe communicatie in beeld te brengen. Je eigen casuïstiek is onderdeel van het programma.

Je ontvangt na de training de sheets en een handige syllabus. In deze syllabus staat nog kort de theorie omschreven, maar vind je ook onder andere een slimme checklist voor buurtbijeenkomsten, een handleiding van 1 A4 met betrekking tot het ontwerpen van een participatieproces en tips om een discussie van Backward Thinking naar Forward Thinking om te buigen.

Toptrainers uit de praktijk

De training wordt gegeven door LetsOpp, een kenniscentrum voor groepsdynamica waarbij gedragswetenschappelijke kennis in de praktijk wordt toegepast. Drie trainers nemen deze training voor hun rekening.

 • Trainer Bas van Kesteren doet al 30 jaar onderzoek naar groepsgedrag en heeft onder andere zijn ervaring opgedaan aan het onderzoeksinstituut MIT in Boston.
 • Trainer Esther Duijts heeft 20 jaar strategische werkervaring op gebied van HR en communicatie binnen de semipublieke sector. Zij heeft zich gespecialiseerd in groepsdynamiek en interne communicatie. Esther is daarnaast ruim 10 jaar trainer voor SRM.
 • Trainer Saskia Reudink is organisatie-antropoloog en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in groepsdynamiek binnen organisaties en de groepsdynamiek van samenwerking met externe groepen. Zij begeleidt onder andere participatieprocessen bij gemeenten en deelt graag haar kennis, tips en ervaringen.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie

Niveau:

Training

Duur:

1 dag

Variant:

Dag

Prijs:

€ 993,50

Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie

Ervaringen en beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van SRM ervaren en beoordelen.

Opleidingsadvies


Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs via het onderstaande telefoonnummer of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
 
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.