Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie

Een vervolg op Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

Duur:

1 dag

Niveau:

Trainingen

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Bij het organiseren van publieke betrokkenheid geven we keer op keer in zaaltjes het podium aan de weerstand. We vinden het lastig om een brede groep mensen te bereiken, dus betrekken we doorgaans slechts een handjevol mensen die in het openbaar durven spreken. Ongewild verzamelen we de meest kritische burgers of huurders. Zodra we deze beperkte groep naar hun ongezouten mening vragen, zitten we in no time in een welles-nietes gesprek. Tijd om participatie op een andere, meer gedragswetenschappelijke manier te benaderen. SRM organiseert samen met kennispartner LetsOpp een vervolg op de training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie. We gaan uit van balans in de dialoog en de denkkracht van alle betrokkenen. We verkennen de componenten van externe communicatie bij participatie. Het grootste gedeelte van de training gaan we aan de slag met live cases van deelnemers met een dubbele opbrengst. De groep leert samen én het geleerde is direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk.

In samenwerking met LetsOpp

De training Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie is een initiatief van LetsOpp en SRM.

Wat ga je leren

 • Welk middel zet je in bij welke boodschap of vraag?
 • En welke timing is geschikt?
 • Hoe voorkom je dat een social-mediacampagne ontspoort door publiekelijke antigeluiden?
 • En hoe maak je de boodschap relevant voor de ontvanger?
 • In deze training krijg je binnen een dag praktische handvatten om met je externe doelgroep in contact te komen.
 • Hoe bereik ik de zwijgende meerderheid, de doelgroep die niet betrokken lijkt?
 • Hoe haal ik informatie uit de doelgroep op - met welke vragen, welke middelen en op welk moment?
 • Hoe voorkom ik klagend sentiment, maar kom ik in een groepsproces dat juist constructief en toekomstgericht is?
 • Hoe voorkom ik dat een buurtbijeenkomst of vergadering ontspoort of gaat afwijken van de agenda?
 • Hoe houd ik een groep betrokken over langere tijd?
 • Hoe kom ik van het traditionele zenden naar een constructieve dialoog?
 • Welke aanpassingen ga ik doen in mijn eigen plan van aanpak?

Voor wie

De training is bedoeld voor (communicatie)professionals die zich bezighouden met externe participatie bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet of huurdersinspraak en een groter handelingsperspectief voor zichzelf willen creëren. En tevens de module Forward Thinking (intern) reeds hebben gevolgd.

Je bent momenteel actief binnen een gemeente, woningcorporatie of ander gremium waarbij inspraak en participatie hoog op de agenda staan. Je ervaart misschien problemen in het ontwerpproces: het kiezen van de juiste boodschap, het juiste participatiemiddel of de juiste timing voor participatie. Ook ervaar je misschien problemen in het contact met externe belanghouders, bijvoorbeeld een moeilijke dynamiek tijdens buurtbijeenkomsten of vergaderingen. Je bent op zoek naar meer houvast in de situatie zelf, maar ook naar meer inzicht om in het ontwerp van het participatieproces betere keuzen te maken. Om het rendement van de training te vergroten werk je met je eigen real-life case: jouw eigen project wordt je studieobject.

Programma

Voorafgaand aan de trainingsdag ontvang je een korte vragenlijst om jouw problematiek bij externe communicatie in beeld te brengen. Je eigen casuïstiek is onderdeel van het programma.

Je ontvangt na de training de sheets en een handige syllabus. In deze syllabus staat nog kort de theorie omschreven, maar vind je ook onder andere een slimme checklist voor buurtbijeenkomsten, een handleiding van 1 A4 met betrekking tot het ontwerpen van een participatieproces en tips om een discussie van Backward Thinking naar Forward Thinking om te buigen.

Toptrainers uit de praktijk

De training wordt gegeven door LetsOpp, een kenniscentrum voor groepsdynamica waarbij gedragswetenschappelijke kennis in de praktijk wordt toegepast. Drie trainers nemen deze training voor hun rekening.

 • Trainer Bas van Kesteren doet al 30 jaar onderzoek naar groepsgedrag en heeft onder andere zijn ervaring opgedaan aan het onderzoeksinstituut MIT in Boston.
 • Trainer Esther Duijts heeft 20 jaar strategische werkervaring op gebied van HR en communicatie binnen de semipublieke sector. Zij heeft zich gespecialiseerd in groepsdynamiek en interne communicatie. Esther is daarnaast ruim 10 jaar trainer voor SRM.
 • Trainer Saskia Reudink is organisatie-antropoloog en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in groepsdynamiek binnen organisaties en de groepsdynamiek van samenwerking met externe groepen. Zij begeleidt onder andere participatieprocessen bij gemeenten en deelt graag haar kennis, tips en ervaringen.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Deze training legt de focus op de toepassing van theorie van groepsdynamica in jouw praktijksituatie. Als je aan de slag gaat met huurders- of bewonersparticipatie wil je effectief kunnen communiceren met die externe doelgroep. Waar we vroeger enkel een uitkomst of beslissing communiceerden, hebben we tegenwoordig in een veel vroeger stadium contact met deze groepen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Ochtendprogramma: Groepsdynamica en collectieve intelligentie: de basis van een betrokken externe groep

 • Collectieve intelligentie: de intelligentie van de hele groep gebruiken om vooruit te komen
 • Backward Thinking en Forward Thinking: waar de hersenpannen op aanslaan
 • Engagement en exploratie: verbinden en verbazen
 • Loud minority in balans met silent majority: iedereen doet mee!
 • De 5 voorwaarden voor duurzame betrokkenheid: hoe blijft de groep aangehaakt?
 • Van alleen data ophalen naar een groepsproces: een dynamische dialoog

Middagprogramma: Jouw participatie-uitdaging

 • Checklist externe communicatie
 • Oefening: van Backward Thinking naar Forward Thinking
 • Oefening: groeperen
 • Het geleerde nu toepassen op jouw eigen casuïstiek - hoe komen alle elementen terug in jouw eigen case?

Certificaat

Na afloop ontvang je het officiële certificaat 'Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie' van SRM.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Duur

De training Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie duurt 1 dag.

 
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 899,-
Studiemateriaal
€ 25,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 25,-
Locatiekosten
€ 29,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 993,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Arrangementen
Volg je bij ons een opleiding of training? Dan zorgen wij voor eten en drinken. We hebben dagarrangementen voor de dagopleidingen, bestaande uit onbeperkt koffie, thee, ijswater en een uitgebreide lunch. Voor dit arrangement betaal je € 25,- (excl. btw) per keer. Voor de avondopleidingen betaal je € 5,50 (excl. btw) per keer. Hiervoor krijg je onbeperkt koffie en thee. In sommige gevallen worden er naast arrangementskosten ook kosten voor zaalhuur in rekening gebracht. De zaalhuur bedraagt € 29,50 (excl. btw) per dag en in de avond € 10,- (excl. btw) per keer. Wil je weten of wij een arrangement regelen en er apart locatiekosten in rekening gebracht worden? Kijk dan bij de kostenoverzichten van de betreffende opleiding of training.
 
Reprorechten en hand-outs
Voor een beperkt aantal opleidingen worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Verlaag je studiekosten
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen.

Fiscaal voordeel
Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner. Wil je meer weten over deze regeling en aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoeveel voordeel jou dit oplevert? Op onze pagina over belastingvoordeel lees je er alles over.

Mogelijkheden vanuit je werkgever
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Btw
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, HBO Bachelor of volledige Master, dan zijn deze opleidingen altijd vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Het lesgeld/trainingsgeld is voor particulieren vrijgesteld van btw.  
 
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%
 
Studie- en trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw ongeacht of de betalende partij particulier of zakelijk is.
 
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie

Niveau:

Trainingen

Duur:

1 dag

Variant:

Dag

Prijs:

€ 993,50

Groepsdynamica: Externe Communicatie bij Participatie

Ervaringen en beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van SRM ervaren en beoordelen.

Opleidingsadvies


Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs via het onderstaande telefoonnummer of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.