Masterclass Communicatie en Wetenschap

1 dag - op senior niveau communicatieadvies, communicatiemanagement en veranderprojecten

Duur:

1 dag

Niveau:

Trainingen

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wat gebeurt er in de hoofden van mensen met wie jij communiceert? Dat wil je weten. Want hoe vaak is het stimuleren van bepaald gedrag niet het ultieme doel van jouw communicatie-inspanningen? ‘Gedragsbeïnvloeding’ is een uitermate complex onderwerp waar steeds meer communicatieprofessionals zich serieus in willen verdiepen. Kennis van gedragsbeïnvloeding hoort dan ook in de gereedschapskist van de communicatieprofessional van vandaag. Zeker wanneer je strategisch opereert als senior communicatieadviseur, communicatiemanager of bij ingewikkelde veranderingsprojecten.

Deze Masterclass neemt je mee naar het wetenschappelijke niveau van persuasieve communicatie. Je krijgt inzicht in hoe in de psyche van de mens allerlei factoren als taal, frames en overtuigingen op elkaar inwerken, bewust en onbewust, met en zonder communicatie-effect. Pittige wetenschappelijke theorieën die je verhelderd krijgt aan de hand van herkenbare en ook humoristische praktijkvoorbeelden.

SRM organiseert de Masterclass Communicatie & Wetenschap in samenwerking met het Centrum voor Strategische Communicatie van beroepsvereniging Logeion.

Wat ga je leren

 • Hoe kun je vanuit de wetenschap kijken naar communicatieprocessen?
 • Welke inzichten komen uit recent wetenschappelijk onderzoek naar communicatie en gedrag?
 • Hoe kun je theorieën uit de gedragspsychologie in relatie tot organisatie, communicatie en gedragsbeïnvloeding herkennen en uitleggen?
 • Hoe functioneren factoren als stereotypering, taal, nudging, framing en humor in communicatieprocessen?
 • Wat houdt gedragsbeïnvloeding en hoe werkt het in de communicatiepraktijk?
 • Hoe weet je theorieën, concepten en modellen toe te passen in praktische situaties?
 • Wat zijn sprekende voorbeelden van gedragsbeïnvloeding in de maatschappij?
 • Wat zijn valkuilen en moreel-ethische kaders bij het beïnvloeden van gedrag?

Voor wie

De Masterclass Wetenschap & Communicatie is op jou gericht als je werkt als communicatiemanager, senior communicatieadviseur, MT-lid, CCO of leidinggevende aan een communicatieteam. Bijvoorbeeld als je verantwoordelijk bent voor de communicatie bij ingewikkelde veranderprocessen en taaie participatietrajecten om mensen tot een andere opinie of ander gedrag te bewegen. Je hebt senior ervaring in het communicatievak en denkniveau HBO/universitair. Qua Beroepsniveauprofiel van Logeion bevindt de Masterclass zich op BNP 5-6.

Deze Executive Master wordt verzorgd op D-niveau, wat overeenkomt met een Post Masterniveau. Het programma is geschikt voor senior en top level professionals die zich op strategisch niveau willen specialiseren of leiding willen gaan geven.

Programma

Programma

Tijdens de Masterclass Communicatie & Wetenschap leer je – om te beginnen – kijken naar strategische communicatieve processen vanuit een wetenschappelijke optiek. Relevante inzichten komen niet alleen uit de communicatiewetenschap zelf, maar ook uit aanpalende disciplines als sociale psychologie, sociologie, antropologie en bestuurskunde. Je wordt meegenomen in de bevindingen van recent interdisciplinair onderzoek. We bestuderen de verschillende processen die bewust of onbewust een rol spelen in organisationele communicatie in een snel veranderende omgeving. Daarbij maken we een onderscheid tussen communicatieve processen op individueel en op groepsniveau.

In een belangrijk deel van Masterclass staat communicatie en gedragsverandering centraal. Wat zeggen de belangrijkste theorieën over gedragsbeïnvloeding en wat kunnen communicatieprofessionals daarmee in de praktijk? We bespreken de recente inzichten van toonaangevende wetenschappers besproken en lichten deze toe aan de hand van cases uit de praktijk. We zien hoe in toenemende mate communicatieprofessionals betrokken zijn bij campagnes gericht op gedragsbeïnvloeding. Bijvoorbeeld bij programma’s gericht op leefstijlverandering, het bevorderen van duurzaam gedrag of het naleven van veiligheidsregels. Steeds vaker zie je communicatieprofessionals en gedragswetenschappers samenwerken aan de strategisch communicatie in geval van een grote crisis. Als deelnemer ga je ook zelf met een actuele praktijkcase aan de slag.

Topdocenten uit de praktijk

Het vakgebied is breed, daarom werken we nauw samen met verschillende specialisten. Zij krijgen dagelijks te maken met de uitdagingen en kansen die het vakgebied met zich meebrengt en weten hoe de online wereld er vandaag de dag uitziet. Daarbij beschikken zij over de juiste didactische vaardigheden om hun kennis zuiver over te brengen. Bovendien zullen de trainers tijdens de bijeenkomsten actief op jouw persoonlijke ontwikkelvraag en praktijkomgeving inspelen.

Vervolg

Wil je na deze Masterclass nog meer leren? Misschien is een van de volgende opties interessant voor jou:

 • Opleiding Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5)
 • Opleiding Executive Master Communicatiemanager D (BNP 5-6)
 • Masterclass Adviseren op Strategisch Niveau
 • Masterclass Corporate Communicatie
 • Masterclass Managen van Mediarelaties, Issues en Crisis
 • Masterclass Accountability
 • Masterclass Organiseren Communicatiefunctie van de Organisatie

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In de eendaagse Masterclass ‘Masterclass Communicatie en Wetenschap’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

Masterclass Communicatie en Wetenschap

(2 bijeenkomsten)

 • Communicatie en psychologie, sociologie, filosofie, cultuur en ethiek
 • Gedragsbeïnvloeding
 • Relatie communicatie - taal - cognitie
 • Communicatieprocessen, theorie, concepten en modellen
 • Praktijk: Case gedragsbeïnvloeding

  Examen en diploma

  Na afloop van deze Masterclass ontvang je het deelname certificaat 'Masterclass Communicatie en Wetenschap' van SRM.

  Op het moment dat je verder wilt studeren in een Masteropleiding van NCOI University of Business Studies en je toelaatbaar bent tot deze opleiding, kun je dit programma mogelijk inbrengen als vrijstelling.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
 
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 899,-
Studiemateriaal
€ 15,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 25,-
Locatiekosten
€ 29,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 983,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Arrangementen
Volg je bij ons een opleiding of training? Dan zorgen wij voor eten en drinken. We hebben dagarrangementen voor de dagopleidingen, bestaande uit onbeperkt koffie, thee, ijswater en een uitgebreide lunch. Voor dit arrangement betaal je € 25,- (excl. btw) per keer. Voor de avondopleidingen betaal je € 5,50 (excl. btw) per keer. Hiervoor krijg je onbeperkt koffie en thee. In sommige gevallen worden er naast arrangementskosten ook kosten voor zaalhuur in rekening gebracht. De zaalhuur bedraagt € 29,50 (excl. btw) per dag en in de avond € 10,- (excl. btw) per keer. Wil je weten of wij een arrangement regelen en er apart locatiekosten in rekening gebracht worden? Kijk dan bij de kostenoverzichten van de betreffende opleiding of training.
 
Reprorechten en hand-outs
Voor een beperkt aantal opleidingen worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Verlaag je studiekosten
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen.

Fiscaal voordeel
Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner. Wil je meer weten over deze regeling en aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoeveel voordeel jou dit oplevert? Op onze pagina over belastingvoordeel lees je er alles over.

Mogelijkheden vanuit je werkgever
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Btw
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, HBO Bachelor of volledige Master, dan zijn deze opleidingen altijd vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Het lesgeld/trainingsgeld is voor particulieren vrijgesteld van btw.  
 
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%
 
Studie- en trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw ongeacht of de betalende partij particulier of zakelijk is.
 
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Masterclass Communicatie en Wetenschap

Niveau:

Trainingen

Duur:

1 dag

Variant:

Dag

Prijs:

€ 983,50

Masterclass Communicatie en Wetenschap

Ervaringen en beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van SRM ervaren en beoordelen.

Opleidingsadvies


Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs via het onderstaande telefoonnummer of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.