Selecteer een thema

Selecteer een thema

Verover de wereld van Recruitment Marketing

Lang voordat het internet ons leven beheerste, was personeelswerving vooral een kwestie van krantenadvertenties en het versturen van sollicitatiebrieven per post. Pas zo'n twee decennia geleden begon de digitale revolutie. Daarmee ontstonden de allereerste vacaturesites. Het was het begin van recruitment marketing, een discipline die nu volwassen aan het worden is. Het verenigt de krachten van marketing en werving en opent de deur naar ongekende mogelijkheden. Recruitment marketing kun je leren en SRM is hier om je te begeleiden.

Waar komt de kandidaat vandaan?

Onze wereld is veranderd. Online advertenties zijn gemeengoed geworden, en we denken na over conversies en het concept van landingspagina's. Tegenwoordig vindt het grootste deel van de 'applicant's journey', zoals we dat noemen in recruitment marketing, online plaats. En dit traject wordt nauwlettend gevolgd door geavanceerde systemen, zoals het 'applicant tracking system' (ATS). Het grappige is dat slechts ongeveer 15% van de organisaties nauwkeurig kan traceren via welke campagne een aangenomen kandidaat binnenkomt.
Dit is opmerkelijk. In de wereld van marketing kunnen we exact bepalen welke bijdrage SEO, SEA, social media-campagnes en andere factoren leveren aan het succes van producten of diensten. Toch, in de wereld van recruitment, is dit nog niet de norm. Gegevens verdwijnen in verschillende systemen en communiceren niet met elkaar. Dit leidt tot onbruikbare resultaten. Laat me dit verduidelijken met een voorbeeld: stel dat we een nieuwe medewerker aannemen. Geweldig nieuws! We weten dat ze hun cv via de website hebben ingediend. Maar hoe ze die website hebben bereikt, dat is een mysterie. We hebben geen idee hoe ze voor het eerst van de vacature hebben gehoord. Bij de meeste bedrijven ontbreekt deze essentiële schakel. En dat betekent dat je eigenlijk blind opereert. Je hebt geen volledig overzicht van de opeenvolgende stappen die tot dit succes hebben geleid. Daardoor is het moeilijk om dit succes te herhalen.

Klantreis meten cruciaal

Het is cruciaal om de gehele klantreis te meten. Op dit moment vertrouwen we op rapporten met slechts de halve waarheid. We zien bijvoorbeeld dat de vacature op LinkedIn veel bekeken wordt, veel interactie genereert en veel klikken naar de website trekt. Maar we hebben geen idee hoeveel van die klikken uiteindelijk hebben gesolliciteerd, op gesprek zijn geweest en zijn aangenomen. Dit kan leiden tot frustratie, aangezien je niet weet wat echt werkt..
Het kan zelfs gebeuren dat een ogenschijnlijk 'slechte' advertentie, met weinig interactie en bekeken pagina's, drie geweldige softwareontwikkelaars oplevert die blijven. In dit geval is het eigenlijk de best presterende advertentie.
Er zijn echter bedrijven die de volledige reis wel nauwgezet volgen. Ze weten precies welk medium hoeveel sollicitanten heeft opgeleverd. Het ene medium is misschien goed voor een eerste kennismaking, terwijl het andere uitblinkt in retargeting. Dit is waarom Rutger Groot van Brandmannen in de Marketing Break-podcast van SRM benadrukt dat het meten van de gehele funnel essentieel is geworden. De rol van mediabureaus is daardoor ook geëvolueerd. Goede mediabureaus zijn nu meer dan alleen tussenpersonen die deals sluiten met media. Ze zijn adviseurs geworden, met een focus op digitale optimalisatie.
We zien ook dat in de wereld van data-analyse menselijke inmenging niet meer nodig is. CV’s kunnen worden geanalyseerd door computers. Hierdoor kunnen werving- en selectieprofessionals zich richten op de meest interessante kandidaten.

Recruitment marketing kun je leren

De krapte op de arbeidsmarkt heeft een volwaardig vakgebied gecreëerd: recruitment marketing. Het is een intrigerende ontwikkeling waarin recruitment en marketing samensmelten. Maar dit kan soms leiden tot conflicten. Wiens werkgeversmerk is het eigenlijk?
Het internet heeft al talloze revoluties teweeggebracht, en toch is er nog zoveel te doen. In 2023 is de boodschap duidelijk: bedrijven moeten verder digitaliseren en recruitment marketing is een specialisme. Het is vreemd dat nog niet alle bedrijven sollicitanten vanaf het eerste contact tot de dag van indiensttreding volgen en dat marketing en recruitment in aparte silo’s werken.
Recruitment marketing kun je leren, en wij bieden een masterclass  aan die je in slechts twee dagen de essentiële beginselen bijbrengt. Als dit je interesseert, bezoek dan onze website voor meer informatie.