De opleiding

Deze masterclass is voor betrokken en gepassioneerde marketing- en communicatieprofessionals die zichzelf constant (willen) uitdagen om betekenisvol te zijn voor hun organisaties. We zetten met elkaar een stap in de toekomst en onderzoeken de verschillende technologische ontwikkelingen. We besteden in het bijzonder aandacht aan de online ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor het marketing- en communicatiebeleid, voor mensen en organisaties en prikkelen je voorstellingsvermogen. Vervolgens laten we je praktisch nadenken over wat jij kunt betekenen voor jouw organisatie, gelet op wat de toekomst mogelijk gaat brengen. Daarbij vragen we ons steeds af: wat drijft mensen, wat is het idee achter een beweging en hoe kunnen we hier van leren?

Hoe doen we dat? We zetten je aan het denken en jij deelt jouw gedachten ook weer met de groep. Zo groeien we samen naar een onderscheidende kijk op jouw organisatie, waar de mens centraal staat. De opleiding is een combinatie van:

 • Trendwatching - waarbij je een reis maakt door de huidige en toekomstige tijd;
 • Conceptontwikkeling - je krijgt inzichten in wat mensen raakt en in beweging brengt. Je leert om deze gedachten en inzichten te verwerken in wat dit voor jou of jouw organisatie kan betekenen;
 • Inzichten omzetten in werkelijkheid - Je wordt uitgedaagd om je eigen handelen, plannen en uitvoering tegen het licht te houden en nieuw gedachtegoed te ontwikkelen en uit te voeren. Samen met de groep reflecteren we daarop en helpen je nog scherper en duidelijker te worden.

SRM is van mening dat je niet alleen moet opleiden in wat we weten, maar ook in wat we nog niet weten. Juist gedreven communicatieprofessionals die bereid zijn om zichzelf uit te dagen niet alleen van waarde te zijn in het hier en nu, maar ook in de toekomst, brengen wij graag een stap verder.

In het voorjaar van 2014 heeft de eerste masterclass plaatsgevonden. En met enige trots mogen we zeggen dat de Masterclass sinds deze eerste editie door de deelnemers steevast beoordeeld wordt met ongekend hoge scores. Op de website van opleidingsvergelijker Springest staan de ervaringen van meer dan 20 deelnemers:

Inspiratiebronnen
We laten ons inspireren door specialisten die nu reeds proberen de toekomst in beeld te brengen. Denk daarbij aan mensen zoals Peter Diamandis van de Signularity University, Ray Kurzweil van Google X, Simon Sinek auteur van "Start with the Why", Betteke van Ruler over "het vak van morgen", Jay Bear over Storytelling, Robert Cialdini over "Persuasion" en Gary Vaynerchuck over de "Thank You Economy". En dit is nog maar een greep uit alle inspiratiebronnen.

Naast de bovengenoemde bronnen zijn in deze masterclass ook je mededeelnemers een inspiratiebron. Ervaring leert dat juist de interactie met mededeelnemers in combinatie met het lesmateriaal tot verrassende nieuwe inzichten leidt.

Kortom, een masterclass uniek in vorm en inhoud. 

Voor wie is de masterclass bedoeld?

Ben je verantwoordelijk voor het (mede)bepalen van de communicatie(strategie) van jouw organisatie? Wil je uitgedaagd worden en trends ontdekken door met andere ogen te leren kijken naar wat mensen in de wereld in beweging brengt?

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die graag geïnspireerd willen worden om een visie te ontwikkelen. Professionals die behoefte hebben om met vakgenoten te discussiëren over wat zij waarnemen in de (online en offline) wereld om hen heen om zo tot nieuwe inzichten te komen. Samen ga je een wedstrijd aan met de toekomst. Je wilt geen vastomlijnd stappenplan. Je wilt experimenteren en doelen stellen die voor de mensen in jouw organisatie inspirerend zijn.

Docenten en trainers

Gert Koot
Gert Koot is ruim 20 jaar werkzaam geweest bij verschillende reclame adviesbureaus. Verder is hij als Marketing Directeur betrokken geweest bij de internet joint venture van Endemol en SBS Broadcasting. Vanaf oktober 2004 heeft Gert zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment. Vanuit dit bureau adviseert hij organisaties (profit en non-profit) over alle (nieuwe) mogelijkheden van de nieuwe en digitale media.

Gert is bij SRM docent voor Marketingcommunicatie- en Communicatieopleidingen. Daarnaast is hij docent in een aantal masterclasses. Samen met Guy van Liemt is hij auteur van het in 2017 verschenen boek Marketingcommunicatie in 14 stappen. Tevens is Gert spreker op verschillende congressen en events.

Gonda Duivenvoorden
Gonda Duivenvoorden is eigenaar van Brainwork communicatie, coaching en training. Zij adviseert organisaties en overheden op het snijvlak van organisatie en communicatie. In alles wat zij doet staat de mens centraal. In 2018 is het boek De psychologie van communicatie uitgekomen dat zij samen met Gerald Morssinkhof heeft geschreven. Ze is gefascineerd door de effecten van communicatie tussen mensen. Haar aanpak is open en respectvol. Ze laat mensen graag ervaren wat voor impact ze hebben en kunnen hebben.

Gonda is licentiehouder breinvoorkeuren en is gecertificeerd coach/trainer. Is onder andere kerndocent voor de Opleiding Communicatiestrateeg, de Masterclass Communicatieadviseur in de Digitale Toekomst, de Masterclass Interne communicatie, de Masterclass Communicatiecoach en communicatietrainer, en de training Train de trainer. Zij ontwikkelt trainingen en intensieve leergangen op maat voor bedrijfsleven en overheid.

 

John van der Stam
Programmamanager bij SRM

Laat je gegevens achter en ontvang gratis een vrijblijvend adviesgesprek met onze programmamanager.

Programma

Het programma van de Masterclass Communicatieadviseur in de Digitale Toekomst bestaat uit een aantal verschillende bijeenkomsten. Bekijk hieronder welke bijeenkomsten er zijn en wat ze inhouden.

1. Tweedaagse - Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de externe wereld? (4 dagdelen)
We beginnen de masterclass met vier dagdelen waarin we hoofdzakelijk focussen op de externe ontwikkelingen. De buitenste cirkel in ons schema. We maken een analyse van de huidige situatie.

Onderwerpen die aan de orde komen:

 • Wat zijn de belangrijkste externe trends en ontwikkelingen?
 • Welke online ontwikkelingen zijn belangrijk?
 • Welke trends en ontwikkelingen zijn relevant voor de organisatie?
 • Welke trends en ontwikkelingen zijn relevant voor de communicatieadviseur?

Leerdoelen:

 • Leren signaleren
 • Hoe vertaal je alle inzichten naar de organisatie en de mensen
 • Hoe kun je deze bevindingen meenemen in je werk als adviseur

Op basis van de learnings van deze tweedaagse krijg je een huiswerkopdracht om middels een reflectieverslag de inzichten van de tweedaagse te vertalen naar je eigen werkzaamheden of organisatie.


2. De Interne organisatie - De assets van de (interne) organisatie (2 dagdelen)
Nadat we tijdens de eerste bijeenkomst de grootste trends en ontwikkelingen in beeld hebben gebracht kunnen we ons een beeld vormen van de huidige en toekomstige situatie. Dan schuiven we één stap op in de cirkel en focussen we op de interne organisatie. Wat zijn de assets van de organisatie die als een fundament kunnen dienen voor de toekomst.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Visie en Missie (inclusief Purpose of WHY)
 • Core Values en Principles
 • De History en de Corporate Story
 • De medewerkers
 • Communicatie als onderdeel van het organisatieproces
 • De beschikbare tools en middelen (Researchtools en Paid, Owned en Earned media)

Leerdoelen:

 • Het belang van de assets van de organisatie herkennen
 • Het leren omgaan met deze assets als basis voor communicatie in de veranderende wereld
 • Het belang van (Corporate) Story onderkennen
 • De medewerkers leren te zien als onderdeel van de communicatiestrategie
 • Inzicht in de belangrijkste research tools en media en middelen.

Na afloop van deze bijeenkomst wordt het reflectieverslag van de eerste bijeenkomst door iedere deelnemer uitgebreid met de inzichten van de interne organisatie.


3. De Communicatieadviseur - De huidige en toekomstige rol van de communicatieadviseur (2 dagdelen)
We zijn inmiddels aangekomen in het hart van de cirkel. De Communicatie- en/of marketingadviseur. Met de kennis en learnings van de externe en interne trends en posities kijken we naar de huidige rol en toekomstige rol van de adviseur. We bespreken en toetsen een viertal scenario’s aan de hand van de verschillende reflecties die inmiddels zijn opgebouwd.

Leerdoelen:

 • Inzicht en contouren van de toekomstige rol van de communicatie- en/of marketingadviseur
 • Adviesvaardigheid
 • Management tactiek en strategie


4. Tweedaagse Live case - De presentaties (4 dagdelen)
Als voorbereiding op deze tweedaagse bereiden de deelnemers allemaal een presentatie voor waarin ze de voorgaande drie deelgebieden vertalen naar hun eigen organisatie. In deze presentatie schetsen ze de te verwachten ontwikkelingen in de externe situatie. Ze geven een schets van de interne assets en ten slotte een visie op de nieuwe rol van de afdeling marketing en communicatie en de rol van de adviseur. Iedere presentatie wordt geëvalueerd en beoordeeld door de overige deelnemers om zo tot aanvullende en nieuwe inzichten te komen.

Tijdens de twee dagen geven twee externe sprekers inspirerende key-notes die natuurlijk in lijn zijn met het thema van de tweedaagse.

Leerdoelen:

 • Inzicht-, toepassings- en kennistest
 • Inspiratie en feedback op je eigen plannen van vakgenoten in een veilige omgeving.


 

Startdata & Locaties

Onderstaand overzicht bevat de startdata en locaties van de Masterclass Communicatieadviseur in de Digitale Toekomst. Een overzicht van de data en locaties van alle individuele bijeenkomsten vind je in het voorlopig rooster in de Uitgebreide informatie (PDF).

13-03-2019

Utrecht/Veluwe

Meeting Plaza/Bilderberg
Woensdaggroep

 

 

Literatuur

 

Prijzen

In onderstaand overzicht vind je een specificatie van de kosten van de Masterclass Communicatieadviseur in de Digitale Toekomst. De opleidingsprijs bestaat uit opleidingskosten en verblijfskosten. Let op: de opleidingsprijs is btw-vrij.

Kosten

Opleidingskosten € 1.995,00
Verblijfskosten € 500,00
Opleidingsprijs € 2.495,00

 

Schrijf je direct in of reserveer alvast een plek

sluiten Sluiten

Inloggen

Je bent ingelogd

Via onderstaande knop ga je direct naar de SRM inlogomgeving.


Uitloggen?

» Uitloggen? Klik hier