Selecteer een thema

Selecteer een thema

Alles over de SRM D Communicatiemanager (BNP 5-6)

Speciaal voor zeer ervaren communicatieprofessionals die op bestuursniveau (willen) werken, bieden we de SRM D Communicatiemanager (BNP 5-6). Hierin werk je aan verdieping van je inzicht in de rol van communicatie in organisaties en vergroot je je leiderschapskwaliteiten. Hoe is het om deze opleiding te volgen? Docent Erik-Jan Hopstaken vertelt.

Inspiratie en uitdaging

“De D-opleiding is het vlaggenschip van de communicatieopleidingen van SRM. Studenten functioneren al op hoog niveau voor ze beginnen,” zegt Erik-Jan. “Wil je dan nog doorgroeien, dan is je ontwikkeling breder dan alleen het communicatievak. Je geeft met de eindverantwoordelijke CEO, dga of bestuurder vorm aan de hele organisatie. Je leert dus gesprekspartner zijn op de brede agenda van de bestuurder.”
 
Hij vervolgt: “Een standaardopleiding daarvoor bestaat niet. Deze opleiding biedt daarom een leeromgeving met docenten die hun strepen verdiend hebben als directeur, wetenschapper, adviseur, boardroom-consultant, manager communicatie of personal management coach.”
 
Je leert alles wat je nodig hebt om op het hoogste niveau te functioneren, legt Erik-Jan uit. “Je dompelt je ruim een half jaar onder in inspiratie en uitdaging.”

Ervaren professionals

Voor wie is de SRM D Communicatiemanager bedoeld? “Ervaren senior adviseurs die de stap zetten naar het leiden van een communicatieteam. Managers (in spe) die vanuit hun communicatie-expertise mede richting geven aan de koers en strategie van organisaties. Die (willen) leren hoe je de communicatiefunctie vormgeeft, richt, inricht en aanstuurt,” vertelt Erik-Jan.
 
Wat voor medestudenten tref je aan in de les? “Het zijn mensen die vaak in het verleden de C-opleiding deden en nu doorgroeien naar een managementfunctie. Vaak acteren zij in een uitdagende context bij de overheid of in het bedrijfsleven. De D-opleiding helpt hen koers uitzetten, strategie bepalen en CEO of bestuurder, collega-managers en medewerkers overtuigen en in beweging krijgen. Deelnemers komen zowel uit (semi-)overheids- en maatschappelijke organisaties als beursgenoteerde corporates.”

Inhoudelijke verdieping én persoonlijke ontwikkeling

Wat maakt deze opleiding uniek ten opzichte van andere communicatieopleidingen op dit niveau? Erik-Jan vertelt: “Communicatie is geen exacte wetenschap. Je bent daarom als eindverantwoordelijke uiteindelijk op jezelf aangewezen bij het maken van de beste inschatting. Deze opleiding biedt zowel inhoudelijke verdieping en bespiegeling als persoonlijke ontwikkeling in leiderschap, adviseren en leidinggeven. De docenten hebben stuk voor stuk ervaring op en met het hoogste niveau. Ze kennen het klappen van de zweep en zijn gemotiveerd hun kennis te delen en over te dragen.”

Inspirerende groepsdynamiek

Zulke ervaren docenten én zulke ervaren studenten: dat is een bijzondere combinatie. “Het verschil in kennis tussen deelnemers en docenten is relatief klein,” vertelt Erik-Jan.
 
Dit maakt het lesgeven extra intens. “De groep ontwikkelt zich al snel tot een veilig platform om zekerheden én onzekerheden te delen en aan te pakken. Het is voor mij als docent een mix van op mijn tenen lopen in lesvoorbereiding, coachen en lesgeven, ook zelf (weer) veel leren en genieten van de groepsgroei. Het was een feest om de D opnieuw te ontwikkelen met een team van oude SRM-rotten als Karel, Michiel, Elsbeth en Cathelijne en nieuwe collega’s als Sirous.”

Geen standaardlessen

Erik-Jan doet dat ook iedere keer weer zijn best om ervoor te zorgen dat professionals zoals jij alles uit hun opleiding kunnen halen. “Ik creëer een zo optimaal mogelijke leersfeer. Geen enkele les is daarom standaard. Na de kennismaking met de groep maak ik een maatprogramma voor de studenten dat aansluit bij hun leervraag. Afhankelijk van die vraag ligt de nadruk meer op kennisoverdracht, uitwisselen, oefenen en proberen of ondergaan. Als de studenten dat serieus oppikken ontstaat zo rijke sfeer van veilig leren, delen, proberen, je neus stoten en groeien. Lach, traan, stilte en triomf gaan hand in hand, ook in de les.”

Schrijf je nu in, of stel je vraag

Sluit deze opleiding aan bij wat je wilt bereiken? Schrijf je dan nu in voor de SRM D Communicatiemanager (BNP 5-6). Heb je nog vragen over deze opleiding? Of wil je nog even sparren met een deskundige over of deze opleiding past bij jouw niveau en carrièredoelen? Bel onze opleidingsadviseurs op 020 – 5 126 501 of stel je vraag online. Wij helpen je graag verder.