Selecteer een thema

Selecteer een thema

Zo maak je tijd voor een opleiding naast je werk

Wist je dat 86% van onze vakgenoten een opleiding of training wil volgen? Dat blijkt uit onderzoek dat wij in samenwerking met Memo2 hebben uitgevoerd. Hieruit blijkt ook dat veel vakgenoten niet beginnen, omdat ze denken er geen tijd voor te hebben naast hun drukke baan en privéleven. Herken jij je hier in? Zou je heel graag een opleiding willen doen maar houdt de investering qua tijd je tegen? Bekijk dan onze 7 tips hoe en waarom je een opleiding kunt combineren naast je baan of drukke privéleven.

Volg je opleiding in delen

Bij SRM volg je je vakopleidingen in een vaste volgorde. Maar als dat voor nu echt een te groot commitment is, kun je ook losse modules volgen. Kies eerst de modules die nu het belangrijkst voor jou zijn. Op deze manier ontdek je een aantal weken lang hoe het is om een opleiding te volgen, in plaats van dat je meteen maanden of zelfs jaren bezig bent. Je profiteert meteen van wat je leert en later kun je alsnog de andere modules volgen, zodat je dat vakerkende SRM-diploma haalt. Vraag onze opleidingsadviseurs naar de mogelijkheden van modulair studeren. 

Lees hier meer over modulair studeren en ontdek welke modules we los aanbieden.

Studeer op jouw moment met leren op afstand

Bij SRM bieden we klassikale lessen, maar ook virtual classroom en e-learning. Virtual classroom is net als het volgen van een klassikale les: je volgt de les op een vast tijdstip met dezelfde groep mensen, alleen doe je het vanuit huis. Dat scheelt weer reistijd. Je kunt direct na de les weer doorgaan met je andere bezigheden.

Via e-learning leer je zelfstandig, onder begeleiding van een docent. Dat houdt in dat je de lesstof leest en opdrachten maakt wanneer het jou uitkomt. Bovendien ga je in je eigen tempo door de stof heen. Dat scheelt veel tijd en je kunt het makkelijk inplannen in je eigen agenda. Naast je werk en sociale activiteiten.

Lees hier meer over onze verschillende studievarianten.

Kies het dagdeel dat bij je past

Heb jij graag les in de avond, zodat je het weekend vrij kan houden? Of wil je juist liever les op zaterdag, zodat je met een fris hoofd kan studeren? Of wil je het liefst je vrije woensdag of vrijdag inzetten om te studeren? Bij SRM kan het allemaal. We bieden opleidingen doordeweeks overdag, doordeweeks ’s avonds en op zaterdag. Zo is er altijd wel een moment dat het best past in jouw leven.

Maak een plan

In een week zitten 168 uur, waarvan we er ongeveer 56 slapen en ongeveer 40 werken. Dat betekent dat er nog 72 uren over zijn voor andere dingen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal vrij te besteden maar je hebt vaak wel controle over hóe je ze besteedt. En dat werkt het best als je een plan hebt voor hoe je die tijd gaat besteden. Ga daarom van tevoren zitten en bedenk: wanneer in je week heb ik tijd om te studeren? Hoeveel wil ik dan doen? Wat als ik het niet helemaal afkrijg?

Maak aan plan dat bij jóu past. De een wil iedere dag een beetje doen, de ander doet liever alles in één keer. De een kan goed studeren in de trein, de ander heeft die tijd echt even nodig om te ontspannen. Niets is fout. Als je studeert op een manier die bij jouw ritme past, krijg je uiteindelijk het meest gedaan.

Zorg ervoor dat je bijblijft

Niets levert zoveel (tijd)stress op als achterlopen op de lesstof. Als je iedere week de stof bijhoudt, stapelt het zich niet op en blijft het te overzien. Houd je dus ook echt aan je plan. Twijfel je of je plannen niet te ambitieus zijn? Je kunt ook een extra tijdsslot inplannen voor als je niet zeker weet dat het gaat lukken. Stel, je volgt les op maandagavond. Dan kun je bijvoorbeeld plannen dat je woensdagochtend en donderdagochtend vóór je werk gaat studeren, en dan voor de zekerheid extra tijd plannen op zondagmiddag. Krijg je het niet op tijd af, dan kun je op dat tijdstip alsnog gaan studeren. Krijg je het wel al op donderdagochtend af, dan heb je weer wat tijd ‘cadeau’ gekregen.

Weet: een vakopleiding van SRM is heel anders dan een voltijdstudie

Misschien ben je huiverig om te gaan studeren omdat het je doet terugdenken aan je fulltime-studie een aantal jaar terug. Weet dan dat onze vakopleidingen echt heel anders zijn. Onze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor drukke professionals. Je leert niet om het leren, maar bent puur praktijkgericht bezig. Je hebt er ook iets aan op je werk – de volgende dag al. Je ervaart direct leerrendement en kunt dingen toepassen in je werk waardoor je beter en wellicht ook weer efficiënter gaat werken. Zo bespaart je studie je dus eigenlijk tijd!

Weet: de periode is te overzien

De meeste opleidingen bij SRM duren enkele maanden, met een enkele uitschieter van een paar jaar voor bijvoorbeeld een hele HBO Bachelor. Dat is een periode die te overzien is. Je zult dus niet voor de rest van je carrière bezig zijn met deze opleiding. Zie het als een investering die zich snel zal uitbetalen doordat je (nog) beter wordt in je werk en misschien zelfs promotie maakt. Alles gaat voorbij: geniet dus van je opleiding zolang het duurt!

Dit zeggen onze alumni

Peter Radix, CEO en founder van Fairytabs, volgde NIMA A, B én C: “Het was best pittig, maar het is me zeer goed bevallen. Ik vond het goed te behappen en de lessen waren zo opgezet dat ik het niet vermoeiend vond. De opleiding was vrij duidelijk, daardoor had ik geen overload. Juist met een drukke baan vond ik het de ideale mix.”

Sabine Bos, senior communicatiemanager bij het Wereld Natuur Fonds (WWF): “Het betekende dat ik veel avonden en weekenden met mijn neus in de boeken zat. Maar het was ook heel boeiend en inspirerend. En wat je leert draagt inhoudelijk meteen bij aan je werk.”

Ard Huininga, Managing Director bij Youbahn: “Zorg ervoor dat je genoeg tijd begroot. Maak structureel een bepaald aantal uren per week vrij in je agenda.”

Moenira Luqman, communicatieadviseur bij de overheid en directeur van Life Skills: “Ik vond het fijn om even een dag voor mezelf te hebben, waar ik mijn zelfontwikkeling centraal zette. Ik vond de setting van de lessen heel prettig: informeel en interactief.”

Siem van Bruggen, directeur/eigenaar van Dapp Frietfiets en Dapp Frietwinkel: “Soms was het wel heel pittig, bijvoorbeeld als ik een zware werkdag achter de rug had. Aan de andere kant: het is dusdanig anders dan je werk, en het geeft ook weer energie.”

Contact met SRM

Heb je nog vragen over studeren bij SRM? Of wil je persoonlijk advies bij je studiekeuze? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 020 – 5 126 501 of via onze website. Zij vertellen je graag meer en geven je advies op maat.