HBO Journalistieke Vaardigheden

15 maanden - Praktijkgericht en compleet HBO-programma

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Stel open vragen, luister goed en vraag door. Let op non-verbale signalen; een aarzeling, met vingers trommelen, wegkijken. Als journalist wil je geen gesprek met vragen en antwoorden, maar je bent op zoek naar het échte verhaal. Je gebruikt een interview effectief als onderzoeksmethode. In het programma HBO Journalistieke Vaardigheden van onze businesspartner NCOI ga je aan de slag met gedegen journalistiek onderzoek. Je leert doelgroepgericht denken, bronnen op betrouwbaarheid beoordelen en een concrete onderzoeksvraag formuleren, zodat je van tevoren goed weet wat je wilt weten. Daarna ga je aan de slag met het uitwerken. Wordt het een nieuwsbericht, reportage, achtergrondverhaal, column of opinieverhaal? Na afronding van dit intensieve HBO-programma beschik je over alle vaardigheden die je als journalist nodig hebt.

Voor wie

Ben je beginnend journalist en wil je de belangrijkste journalistieke vaardigheden ontwikkelen? Kies dan voor dit praktische HBO-programma.

Programma

In dit HBO-programma leer je informatie zoeken, beoordelen en verwerken tot een verhaal passend bij jouw doelgroep. Je gaat aan de slag met journalistiek onderzoek doen en leert zo feiten van fake news te onderscheiden. Daarnaast oefen je met verschillende interviewtechnieken. Een goed voorbereid en uitgevoerd strategisch interview levert een schat aan informatie op.

Tijdens het programma wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld met inspirerende praktijkgerichte opdrachten. Dit maakt de theorie direct toepasbaar in je werk. Ook kun je gedurende je studie gebruikmaken van de meest actuele literatuur en onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.

Topdocenten uit de praktijk

Het vakgebied is breed, daarom werken we nauw samen met verschillende specialisten. Zij krijgen dagelijks te maken met de uitdagingen en kansen die het vakgebied met zich meebrengt en weten hoe de online wereld er vandaag de dag uitziet. Daarbij beschikken zij over de juiste didactische vaardigheden om hun kennis zuiver over te brengen. Bovendien zullen de trainers tijdens de bijeenkomsten actief op jouw persoonlijke ontwikkelvraag en praktijkomgeving inspelen.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Journalistiek schrijven

(4 bijeenkomsten)

 • Nieuwsgaring en -selectie
 • Betrouwbaarheid van bronnen
 • Selecteren met nieuwscriteria
 • Schrijf- en opbouwtechnieken
 • Originele invalshoek, lead en centrale vraag
 • Belangrijkste kenmerken online schrijven
 • Feedback op eigen journalistiek handelen

Interviewtechnieken

(4 bijeenkomsten)

 • Gespreksvaardigheden
 • Interviewtechnieken
 • Schrijf- en opbouwtechnieken
 • Leren luisteren en improviseren
 • Lichaamstaal
 • Strategisch interviewen
 • Creatieve aanpak/werkplan
 • Leren reflecteren

Journalistiek onderzoek

(4 bijeenkomsten)

 • Onderzoeksonderwerp
 • Onderzoeksopzet
 • Hypotheses
 • Verhaalvertelling
 • Bronnenonderzoek
 • Interviewen
 • Verslaglegging

Vaardigheden voor journalistiek

(4 bijeenkomsten)

 • Ideeontwikkeling
 • Onderzoek
 • Interviewen
 • Reportage
 • Opinieverhaal
 • Compositie
 • Schrijftechnieken

  Examen en diploma

  Je rondt elke module af met een praktijkgerichte opdracht. Als je voor alle modules een voldoende behaalt, dan ontvang je het diploma ‘HBO Journalistieke Vaardigheden’ van onze businesspartner NCOI. Indien je eventueel verder wilt studeren en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de Bachelor, dan ontvang je vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de HBO Bacheloropleiding Journalistiek.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
 
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Inschrijfgeld
€ 100,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 2.590,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 600,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 840,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 200,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 4.345,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Arrangementen
Volg je bij ons een opleiding of training? Dan zorgen wij voor eten en drinken. We hebben dagarrangementen voor de dagopleidingen, bestaande uit onbeperkt koffie, thee, ijswater en een uitgebreide lunch. Voor dit arrangement betaal je € 25,- (excl. btw) per keer. Voor de avondopleidingen betaal je € 5,50 (excl. btw) per keer. Hiervoor krijg je onbeperkt koffie en thee. In sommige gevallen worden er naast arrangementskosten ook kosten voor zaalhuur in rekening gebracht. De zaalhuur bedraagt € 29,50 (excl. btw) per dag en in de avond € 10,- (excl. btw) per keer. Wil je weten of wij een arrangement regelen en er apart locatiekosten in rekening gebracht worden? Kijk dan bij de kostenoverzichten van de betreffende opleiding of training.
 
Reprorechten en hand-outs
Voor een beperkt aantal opleidingen worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Verlaag je studiekosten
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen.

Fiscaal voordeel
Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner. Wil je meer weten over deze regeling en aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoeveel voordeel jou dit oplevert? Op onze pagina over belastingvoordeel lees je er alles over.

Mogelijkheden vanuit je werkgever
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Btw
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, HBO Bachelor of volledige Master, dan zijn deze opleidingen altijd vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Het lesgeld/trainingsgeld is voor particulieren vrijgesteld van btw.  
 
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%
 
Studie- en trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw ongeacht of de betalende partij particulier of zakelijk is.
 
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

HBO Journalistieke Vaardigheden

Niveau:

HBO

Duur:

15 maanden

Variant:

Avond, Dag, Zaterdag en E-learning

Prijs:

€ 4.145,00

Ervaringen en beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van SRM ervaren en beoordelen.

Opleidingsadvies


Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs via het onderstaande telefoonnummer of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.