Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

1 dag - Iedereen denkt mee

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Actuele vraagstukken rond participatie zijn aan de orde van de dag: aardgasvrij wonen, de energietransitie, de herinrichting van de fysieke leefomgeving. Ook de nieuwe Omgevingswet die 2021 een feit is, vraagt om een andere manier van kijken: dat iedereen meedoet, inclusief de stille meerderheid. SRM heeft samen met kennispartner LetsOpp de eendaagse training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie ontwikkeld. Een methode die balans in de dialoog brengt en de denkkracht van alle betrokkenen gebruikt. Forward Thinking laat meningen voor wat ze zijn. Meningen gaan namelijk over het verleden. Veel krachtiger is het om vooruit te kijken en met denkkracht van een hele straat of wijk nieuwe ideeën te creëren. In deze methode is ieders inbreng vanuit betrokkenheid even waardevol.

In samenwerking met LetsOpp

De training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie is een initiatief van LetsOpp en SRM.

Wat ga je leren

Bij participatie denken we vooral aan ‘contact met externe groepen’. Burgers en huurders dus. Maar participatie heeft eigenlijk een tweeledig proces: intern met je participatieteam je keuzen baseren op de juiste uitgangspunten. En extern met de belangengroepen die betrokken worden in het participatieproces een dynamiek bereiken die tot successen leidt.

Waar besteden we aandacht aan:

Intern:

 • De inrichting van het participatieproces (blik op de gehele doelgroep, timing, verwachtingsmanagement, keuze voor participatiemiddel).
 • Hoe is de dynamiek van ons eigen participatieteam, welke vooronderstellingen zijn er over de diverse doelgroepen: van inside-out naar outside-in.
 • Op basis van welke aannamen maken we keuzen in het participatieproces?
 • Blik op eigen processen: welke valkuilen zijn er intern die het externe proces kunnen belemmeren?
 • Hoe kan ik interne stakeholders meenemen in dit proces?

Extern:

 • Hoe bereik ik de zwijgende meerderheid, de doelgroep die niet betrokken lijkt?
 • Hoe voorkom ik dat een buurtbijeenkomst of vergadering ontspoort of gaat afwijken van de agenda?
 • Hoe houd ik een groep betrokken over langere tijd?
 • Hoe kan ik een discussie ombuigen naar een positieve dialoog met oplossingen?
 • Collectieve intelligentie: begrip dat een afspiegeling van de doelgroep niet de denkkracht van de doelgroep representeert.

Voor wie

De training is bedoeld voor communicatieadviseurs (omgevingsmanager, omgevingsregisseur, gebiedsmanager, gebiedsregisseurs, enzovoort), die zich bezighouden met externe participatie bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet of huurdersinspraak en een groter handelingsperspectief voor zichzelf willen creëren.

Je ervaart misschien problemen in het ontwerpproces: het kiezen van de juiste boodschap, het juiste participatiemiddel of de juiste timing voor participatie. Ook ervaar je mogelijk problemen in het contact met externe belanghouders, bijvoorbeeld een moeilijke dynamiek tijdens buurtbijeenkomsten of vergaderingen. Je bent op zoek naar meer houvast in de situatie zelf, maar ook naar meer inzicht om in het ontwerp van het participatieproces betere keuzen te maken.

Programma

Een week voorafgaand aan de training ontvang je een uitnodiging met daarin een korte vragenlijst en een scan met vragen over de dynamiek van jouw team waarmee je participatie organiseert. Deze vragen helpen de trainers om een beeld te krijgen bij een specifieke hulpvraag uit jouw praktijk en die van de cursistengroep als geheel.

Je ontvangt na de training de sheets en een handige syllabus. In deze syllabus staat nog kort de theorie omschreven, maar vind je ook onder andere een slimme checklist voor buurtbijeenkomsten, een handleiding van 1 A4 met betrekking tot het ontwerpen van een participatieproces en tips om een discussie van Backward Thinking naar Forward Thinking om te buigen.

Toptrainers uit de praktijk

De training wordt gegeven door LetsOpp, een kenniscentrum voor groepsdynamica. Drie trainers nemen deze training voor hun rekening.

 • Bas van Kesteren doet al 30 jaar onderzoek naar groepsgedrag en heeft onder andere zijn ervaring opgedaan aan het onderzoeksinstituut MIT in Boston.
 • Esther Duijts heeft 20 jaar strategische werkervaring op gebied van HR en communicatie, binnen de semi-publieke sector. Zij heeft zich gespecialiseerd in groepsdynamiek en interne communicatie. Esther is daarnaast ruim 10 jaar trainer voor SRM.
 • Saskia Reudink is organisatie-antropoloog en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in groepsdynamiek binnen organisaties en de groepsdynamiek van samenwerking met externe groepen. Zij begeleidt onder andere participatieprocessen bij gemeenten.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

Niveau:

Training

Duur:

1 dag

Variant:

Dag

Prijs:

€ 993,50

Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

Ervaringen en beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van SRM ervaren en beoordelen.

Opleidingsadvies


Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs via het onderstaande telefoonnummer of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
 
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.