Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

1 dag - Iedereen denkt mee

Duur:

1 dag

Niveau:

Trainingen

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Actuele vraagstukken rond participatie zijn aan de orde van de dag: aardgasvrij wonen, de energietransitie, de herinrichting van de fysieke leefomgeving. Ook de nieuwe Omgevingswet die 2021 een feit is, vraagt om een andere manier van kijken: dat iedereen meedoet, inclusief de stille meerderheid. SRM heeft samen met kennispartner LetsOpp de eendaagse training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie ontwikkeld. Een methode die balans in de dialoog brengt en de denkkracht van alle betrokkenen gebruikt. Forward Thinking laat meningen voor wat ze zijn. Meningen gaan namelijk over het verleden. Veel krachtiger is het om vooruit te kijken en met denkkracht van een hele straat of wijk nieuwe ideeën te creëren. In deze methode is ieders inbreng vanuit betrokkenheid even waardevol.

In samenwerking met LetsOpp

De training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie is een initiatief van LetsOpp en SRM.

Wat ga je leren

Bij participatie denken we vooral aan ‘contact met externe groepen’. Burgers en huurders dus. Maar participatie heeft eigenlijk een tweeledig proces: intern met je participatieteam je keuzen baseren op de juiste uitgangspunten. En extern met de belangengroepen die betrokken worden in het participatieproces een dynamiek bereiken die tot successen leidt.

Waar besteden we aandacht aan:

Intern:

 • De inrichting van het participatieproces (blik op de gehele doelgroep, timing, verwachtingsmanagement, keuze voor participatiemiddel).
 • Hoe is de dynamiek van ons eigen participatieteam, welke vooronderstellingen zijn er over de diverse doelgroepen: van inside-out naar outside-in.
 • Op basis van welke aannamen maken we keuzen in het participatieproces?
 • Blik op eigen processen: welke valkuilen zijn er intern die het externe proces kunnen belemmeren?
 • Hoe kan ik interne stakeholders meenemen in dit proces?

Extern:

 • Hoe bereik ik de zwijgende meerderheid, de doelgroep die niet betrokken lijkt?
 • Hoe voorkom ik dat een buurtbijeenkomst of vergadering ontspoort of gaat afwijken van de agenda?
 • Hoe houd ik een groep betrokken over langere tijd?
 • Hoe kan ik een discussie ombuigen naar een positieve dialoog met oplossingen?
 • Collectieve intelligentie: begrip dat een afspiegeling van de doelgroep niet de denkkracht van de doelgroep representeert.

Voor wie

De training is bedoeld voor communicatieadviseurs (omgevingsmanager, omgevingsregisseur, gebiedsmanager, gebiedsregisseurs, enzovoort), die zich bezighouden met externe participatie bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet of huurdersinspraak en een groter handelingsperspectief voor zichzelf willen creëren.

Je ervaart misschien problemen in het ontwerpproces: het kiezen van de juiste boodschap, het juiste participatiemiddel of de juiste timing voor participatie. Ook ervaar je mogelijk problemen in het contact met externe belanghouders, bijvoorbeeld een moeilijke dynamiek tijdens buurtbijeenkomsten of vergaderingen. Je bent op zoek naar meer houvast in de situatie zelf, maar ook naar meer inzicht om in het ontwerp van het participatieproces betere keuzen te maken.

Programma

Een week voorafgaand aan de training ontvang je een uitnodiging met daarin een korte vragenlijst en een scan met vragen over de dynamiek van jouw team waarmee je participatie organiseert. Deze vragen helpen de trainers om een beeld te krijgen bij een specifieke hulpvraag uit jouw praktijk en die van de cursistengroep als geheel.

Je ontvangt na de training de sheets en een handige syllabus. In deze syllabus staat nog kort de theorie omschreven, maar vind je ook onder andere een slimme checklist voor buurtbijeenkomsten, een handleiding van 1 A4 met betrekking tot het ontwerpen van een participatieproces en tips om een discussie van Backward Thinking naar Forward Thinking om te buigen.

Toptrainers uit de praktijk

De training wordt gegeven door LetsOpp, een kenniscentrum voor groepsdynamica. Drie trainers nemen deze training voor hun rekening.

 • Bas van Kesteren doet al 30 jaar onderzoek naar groepsgedrag en heeft onder andere zijn ervaring opgedaan aan het onderzoeksinstituut MIT in Boston.
 • Esther Duijts heeft 20 jaar strategische werkervaring op gebied van HR en communicatie, binnen de semi-publieke sector. Zij heeft zich gespecialiseerd in groepsdynamiek en interne communicatie. Esther is daarnaast ruim 10 jaar trainer voor SRM.
 • Saskia Reudink is organisatie-antropoloog en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in groepsdynamiek binnen organisaties en de groepsdynamiek van samenwerking met externe groepen. Zij begeleidt onder andere participatieprocessen bij gemeenten.
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na afloop ontvang je het officiële certificaat 'Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie' van SRM.

Programma

Bij het organiseren van publieke betrokkenheid geven we keer op keer in zaaltjes het podium aan de weerstand. We vinden het lastig om een brede groep mensen te bereiken, dus betrekken we doorgaans slechts een handjevol mensen die in het openbaar durven spreken. Ongewild verzamelen we de meest kritische burgers of huurders. Zodra we deze beperkte groep naar hun ongezouten mening vragen, zitten we in no time in een welles-nietes gesprek. Tijd om participatie op een andere, meer gedragswetenschappelijke manier te benaderen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Groepsdynamica: de basis

 • 8 dynamieken binnen groepen
 • Hoe uiten deze dynamieken zich en herken je dit in participatieprocessen?
 • Aan welke knoppen moet je draaien om deze dynamieken positief te stimuleren?

Jij en jouw participatieteam

 • Welke dynamieken zie je in je team (uitslag scan)?
 • Welke groei kan je eigen team maken om participatieprocessen beter in te richten?

Jij en je participatie-uitdaging

 • Welke uitdagingen kom jij tegen bij externe participatie en welke dynamieken herken je?
 • Hoe kunnen we valkuilen omzeilen?
 • Tips en tricks
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Duur

De training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie duurt 1 dag.

 
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Investering

Lesgeld: € 1.195,-
Studiemateriaal: € 25,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen
Arrangementen
Volg je bij ons een opleiding of training? Dan zorgen wij voor eten en drinken. We hebben dagarrangementen voor de dagopleidingen, bestaande uit onbeperkt koffie, thee, ijswater en een uitgebreide lunch. Voor dit arrangement betaal je € 25,- (excl. btw) per keer. Voor de avondopleidingen betaal je € 5,50 (excl. btw) per keer. Hiervoor krijg je onbeperkt koffie en thee. In sommige gevallen worden er naast arrangementskosten ook kosten voor zaalhuur in rekening gebracht. De zaalhuur bedraagt € 29,50 (excl. btw) per dag en in de avond € 10,- (excl. btw) per keer. Wil je weten of wij een arrangement regelen en er apart locatiekosten in rekening gebracht worden? Kijk dan bij de kostenoverzichten van de betreffende opleiding of training.
 
Reprorechten en hand-outs
Voor een beperkt aantal opleidingen worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
 
Btw
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, HBO Bachelor of volledige Master, dan zijn deze opleidingen altijd vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.
 
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%
 
Studie- en trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
 
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

Niveau:

Trainingen

Duur:

1 dag

Variant:

Dag

Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie

Ervaringen en beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van SRM ervaren en beoordelen.

Opleidingsadvies


Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.
Benieuwd welke opleiding of training het beste aansluit op jouw persoonlijke ambities, werkervaring en studievoorkeuren? Of nieuwsgierig naar wat SRM kan bijdragen aan jouw verdere carrière? Neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs via het onderstaande telefoonnummer of via een persoonlijk bericht. Je kunt hen bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.