Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Hiermee moet de regelgeving omtrent de fysieke leefomgeving eenvoudiger, inzichtelijker en beter uitvoerbaar worden. Als communicatieprofessional speel je hierbij een belangrijke rol: jij kan immers inzichtelijk maken wat er gaat veranderen en mensen hierin meekrijgen. Bij SRM vind je verschillende trainingen die je hierop voorbereiden.
Je weet dat de omgevingswet er aankomt, maar wat houdt het nou precies in? En hoe verloopt de overgang van de huidige wet- en regelgeving naar de nieuwe situatie? Je leert het in deze training van onze businesspartner Bestuursacademie Nederlands.
Na afloop weet je hoe de nieuwe Omgevingswet tot stand is gekomen en hoe deze is opgebouwd. Je kent de achtergronden en uitgangspunten en weet welke bestaande wetten en regels in de nieuwe wet worden gebundeld. Je kent de hoofdlijnen en de 6 kerninstrumenten van de Omgevingswet. En misschien nog wel het belangrijkste: je weet waar je rekening mee moet houden bij het invoeren van de wet binnen je werkomgeving.
Lees meer en schrijf je in
Verbinden is een kerncompetentie voor de ambtenaar van nu. En dat is hard nodig bij de transformatie naar de nieuwe omgevingswet. In deze inspirerende training van onze businesspartner Bestuursacademie Nederland ontdek je dat het begint met de interesse in diegenen waarvoor je het doet: wie is die klant? Voor wie werkt welke oplossing? Het ontwikkelen van netwerken en doelgerichte samenwerkingsrelaties leidt tot actieve verbinding.
Na deze training weet je hoe je verbindend werken kunt inzetten in je organisatie. Je kunt optimale oplossingen realiseren voor alle stakeholders.
Lees meer en schrijf je in
Actuele vraagstukken rond participatie zijn aan de orde van de dag. Ook de nieuwe Omgevingswet vraagt om een andere manier van kijken: dat iedereen meedoet, inclusief de stille meerderheid. SRM heeft samen met kennispartner LetsOpp de eendaagse training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie ontwikkeld. Een methode die balans in de dialoog brengt en de denkkracht van alle betrokkenen gebruikt. Hierin is ieders inbreng vanuit betrokkenheid even waardevol.
Na deze training kun je het participatieproces inrichten. Je begrijpt de dynamiek van ons eigen participatieteam en welke vooronderstellingen zijn er over de diverse doelgroepen. Ook zie je interne valkuilen die het externe proces kunnen belemmeren en leer je interne stakeholders meenemen. Daarnaast bereik je de zwijgende meerderheid en ontdek je hoe je een groep betrokken houdt en discussies kan ombuigen naar een positieve dialoog.
Lees meer en schrijf je in
Bij het organiseren van publieke betrokkenheid wordt meestal slechts een handjevol mensen die in het openbaar durven spreken betrokken. Tijd om participatie op een andere, meer gedragswetenschappelijke manier te benaderen. SRM organiseert samen met kennispartner LetsOpp een vervolg op de training Groepsdynamica: Forward Thinking in Participatie. We gaan uit van balans in de dialoog en de denkkracht van alle betrokkenen. We verkennen de componenten van externe communicatie bij participatie. Deze training is bedoeld voor (communicatie)professionals die zich bezighouden met externe participatie bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet of huurdersinspraak, die de module Forward Thinking in Participatie reeds hebben gevolgd.
Na deze training weet je onder andere welk middel je inzet bij welke boodschap of vraag, en hoe je de boodschap relevant maakt. Ook krijg je handvatten om met je externe doelgroep in contact te komen en die zwijgende meerderheid bereikt. Ook begrijp je welke vragen je moet stellen om de juiste informatie uit je doelgroep te halen en een constructieve dialoog aan te gaan.
Lees meer en schrijf je in
Wil jij meer informatie over onze opleidingen en trainingen? Neem dan nu contact met ons op: bel op 06 - 5 126 501 of stel je vraag online. Onze opleidingsadviseurs geven je graag persoonlijk advies.