Selecteer een thema

Selecteer een thema

Creativiteit of SEO – copywriters doen hun kleppen dicht

Dolf Weverink is schrijftrainer, tekstschrijver en uitgever. Als trainer in de cursus SEO & Copywriting daagt hij SEO-copywriters in spe uit om naast techniek ook te scoren met creatieve en overtuigende copy. In onderstaande blog deelt hij zijn ervaring.

Na een paar sessies vol keiharde SEO-technieken ben ik aan de beurt voor twee lessen copywriting. Om de overgang te markeren deel ik aan de deelnemers, die zich allemaal achter hun laptop hebben verschanst, Japanse stiften uit en zijdezacht A3-pluspapier. De eerste kleppen gaan dicht. Met een paar opdrachten nodig ik de deelnemers uit om ook die andere hersenhelft in de strijd te gooien, maar dat gaat niet helemaal vanzelf. Wanneer ik vraag om voor elkaar zeven kopregels te maken, is er altijd iemand die wil weten of ik page title of h1, h2 of misschien h6 bedoel. Of heading. En welke zoekwoorden erin moeten.

Het idee van de oefening is om door te luisteren naar je intuïtie een hele serie kopregels te verzinnen. Gewoon door te associëren, te allitereren, zaken aan elkaar te knopen die helemaal niet bij elkaar horen, tegenstellingen uit te buiten. Dat is wat creatieve mensen onderscheidt van SEO-strategen, maar als je niet uitkijkt winnen de lijstjes, de technieken en de formats het van een origineel idee dat waarde toevoegt.

Als we met de groep de oogst doornemen, vallen de pareltjes meteen op. De h1-en page-title-kandidaten, bijna allemaal voorzien van de belangrijkste zoekwoorden. Het zijn kopregels, of headings, waar je meteen op wilt klikken, dus zijn ze goed.

Dan door naar een case. En of het nu de hippesokkencase is, het verhaal van de refurbished smartphone of de retro platenspeler in een kek koffertje, de dames en heren gaan helemaal los. Kleppen dicht, laptops weg. Schetsen, schrijven. Ze presenteren concepten die laten zien dat hun creatieve hart de eindeloze ideeënstroom stevig rondpompt. Als Goethe nu had geleefd, had hij gedicht ‘in der Beschränkung des SEO, zeigt sich erst der Meister’ (maar hoe zeg je dat genderneutraal?)

Over Dolf Weverink

Dolf Weverink is schrijftrainer, tekstschrijver en uitgever. Voor SRM verzorgt hij o.a. de training Effectief & creatief schrijven. Dolf verzorgde de populaire training al 70 keer en trainde zo honderden professionals in het schrijven van doelgroepgerichte en pakkende teksten.

In de training SEO & Copywritng daagt Dolf SEO-copywriters in spe uit om naast de techniek vooral ook te scoren met creatieve en overtuigende copy.