Als je bij Albert Heijn de Google Home in de schappen ziet liggen dan kon het wel eens een voorbode zijn van iets groots. Over 8 weken liggen er onder de Kerstboom waarschijnlijk duizenden Smart Speakers te wachten om ontdekt te worden. En dan langzaam opent zich een nieuwe wereld van geluid. Het Internet of sound. Dus dan is het maar goed dat je een uurtje extra hebt vandaag want deze Van Alles over Van Alles Update heeft ook weer mooie verhaaltjes over voice en sound. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.
En dan is het eindelijk zo ver. De eerste Nederlands sprekende Smart Speaker is te koop. Dus is dit geen gratis reclame voor Coolblue maar wel een aanzet om jullie te bewegen zo’n speaker op je bureau te zetten. Niet omdat de technologie al zo verbluffend bijzonder is maar vooral om er mee te leren spelen en interacteren. En als de smart speaker dan op je bureau staat gebruik je bijvoorbeeld. Dialogflow om je eerste Google Actions te maken en natuurlijk dan ook te testen. Aan de slag!
By North. Het blijft toch een aantrekkelijk stukje lichaam. Onze ogen. Verschillende merken hebben al geprobeerd om er een apparaatje voor te ontwikkelen. Denk maar aan Google Glass. De door Amazon gefinancierde start-up North komt nu op de markt met Focals. Voor 999 dollar ben je de eigenaar van dit mooie stukje techniek. Want wat kan de Focals bril allemaal. Ze maken gebruik van holografie als techniek om in de bril alle informatie te laten zien. Je hebt een ring om je vinger die fungeert als een joystick en de combinatie met Amazon Alexa maakt dat je alles kunt doen, horen en bestellen zonder je smartphone te gebruiken. De routebeschrijving, herinneringen uit je agenda, informatie over het weer, vragen die kunt stellen aan Alexa of gewoon met je stem een Uber bestellen. Kan allemaal met Focals.
We kunnen veel meer informatie uit een stem halen dan we ooit hebben kunnen bedenken. Vorige week heeft Amazon een patent aangevraagd waarbij middels voice technologie inzicht kan worden verkregen in de psychische en emotionele status van de gebruiker (voice-based determination of physical and emotional characteristics of users). Orbita, een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is geeft een beetje een beeld van wat de wereld van Voice en Zorg voor elkaar kunnen betekenen.
Eindelijk ga ik het nu ook “snappen”. Ik probeer al jaren op Snapchat te ontdekken hoe je van die bizarre afbeeldingen van je eigen gezicht kunt maken. Maar dat vereist enige slimheid en logica. En omdat ik niet heel veel connecties heb op Snap ben ik er ook niet zo vaak dus gaat het leerproces niet echt snel. Maar…er is nu een snapcamera voor je laptop of desktop. Je kunt nu gewoon op je bureaustoel alle trucjes van Snap zelf proberen. Ook te gebruiken voor een videogesprek of voor het game kanaal Twitch.
Een klein kijkje in het augmented kantoor. Spatial heeft een Augmented Reality tool ontwikkeld die van je kantoor een oneindige werkruimte maakt. Alle beelden, images, teksten en ontwerpen kan je via deze technologie als het ware vanuit je scherm de ruimte in laten vliegen. Vervolgens kan je ze oppakken en verslepen en is het ook nog mogelijk om iemand anders virtueel aanwezig te laten zijn in deze ruimte. Kijk maar even naar de demo van Spatial.
Natuurlijk volg ik iedere werkdag even de blog van Seth Godin. Dit zijn van die heerlijke wake-up calls. Zetten alles weer even recht. Deze post van 21 oktober relativeert weer even de inzet van Social Media. Gaat het om het aantal of om de kwaliteit. Dat wordt volgens mij nog wel eens vergeten. Of zoals Seth schrijft: The Mona Lisa has a huge social media presence. Her picture is everywhere. But she doesn’t tweet.
The Global Webindex is een onderzoeksbureau dat global panel heeft van 22 miljoen consumenten. Dat is nog eens een database. Zij hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van voice assistants zowel op de smartphone als via de smart speaker. Dat geeft dan weer een beetje een idee over de grootsheid en de snelheid van deze nieuwe interactie vorm. Het geeft ook maar weer eens aan dat we echt opnieuw moeten gaan nadenken over belangrijke componenten uit onze merk en organisatie identiteit. Want de voice interactie vraagt om nieuwe kennis en nieuwe inzichten.
Ik vond weer een interessant lijst over Social Media. Naast alle protocollen over wat we nu wel en niet mogen/kunnen zeggen als het gaat om Social Media is er ook nog zoiets als vorm. Noem het identiteit. Ik ben er zelf nogal een voorstander van om als merk of organisatie met één stem en stijl te spreken. Dus hoe geef je dat dan een vorm. Daarvoor is deze handige Social Media Style Guide van Buffer. Keurig stappenplan met veel voorbeelden.
De 10 finalisten van de beste optische illusies van het jaar 2018. 10 werkelijk prachtige video’s die je allemaal op het verkeerde spoor zetten. Heerlijk om naar te kijken en te bedenken hoe we die slimme hersentjes van ons voor de gek kunnen houden.
Het laatste nieuwtje van de week is er een waar we allemaal weer ons voordeel mee kunnen doen. Hoe haal je meer uit een dag? Dat kan alleen maar als je die dag productiever kunt gebruiken en dat schijnt te worden bepaald door de eerste 10 minuten. Dus als je die 10 minuten goed gebruikt dan ben je effectiever gedurende de dag. Dat klinkt handig toch? Kijk hier naar de manier waarop je dat dan kan doen.
Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).
Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.