We zijn in cyberoorlog met de Russen volgens van Bijleveld. Ik denk dat we in oorlog zouden moeten zijn met alle echte vervuilers omdat de Natuur deze week maar weer eens laat zien dat het niet met zich laat sollen. Sting zong al jaren geleden: How fragile we are! En dat wordt steeds relevanter! En met dit belangrijkste nieuws van deze week snel maar door met de rest van wat er ook voorbijkwam. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.
We beginnen deze week met een originele uitvinding als het gaat om tekst. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat als je een tekst wat moeilijker leesbaar maakt het een effect heeft op het onthouden van die tekst. Je hersenen moeten dan namelijk meer moeite doen om het lezen wat weer een effect heeft op ons geheugen. Dus is er nu een nieuw lettertype met de mooie naam "Sans Forgetica”. Je kunt het zelf proberen op de website en als het werkt kan je dit lettertype ook nog downloaden zodat je het kunt gebruiken voor je studie!
We hebben allemaal nog wel de introductie van Google Duplex op ons netvlies staan. In April 2018 introduceerde Sundar Pichai een bijna menselijke voice bot die namens jou een “live” afspraak kon maken voor een kapper of een restaurant. Na wat kritiek (niemand wist dat het een robot was) heeft Google het systeem aangepast zodat duidelijk was dat het geen menselijk gesprek was maar een AI-systeem. Hier is nog een video van deze update. Dan verwacht je dat het nog een tijdje gaat duren voordat Google Duplex echt een mogelijkheid gaat worden maar sneller dan dat ik in ieder geval ooit had kunnen bedenken blijkt het zelfs al beschikbaar voor journalisten die Google Duplex hebben kunnen testen. Lees hier het verslag van Rachel Metz van het MIT. Dan heb je toch wel het idee dat deze technologie sneller zou kunnen worden geïmplementeerd dan iedereen voor mogelijk heeft gehouden.
Ok allemaal. This is your wake-up call. Vanaf 24 oktober zijn de Google Home en de Google Home mini te koop in Nederland. Voor resp. 149 en 59 euro. Nog leuker is dat je ze nu al kunt pre-orderen bij Coolblue of Bol. Gelet op het feit dat de Google assistent nu reeds Nederlands “spreekt” is het wat mij betreft een verplichting voor iedereen die zich met communicatie bezighoudt om een van beide devices aan te schaffen en op het bureau te zetten. Niet alleen om te testen maar bovenal om te proberen en kijken wat er nu al te vinden (of te horen) is over jouw organisatie en/of jouw markt. Dit kon wel eens het grootste cadeau worden voor onder Kerstboom. En dan zou het toch leuk zijn als er iets van jouw organisatie of merk te vinden is.
Sound kan veel. Maar ook weer niet alles. Net zoals Amazon de Echo Show heeft introduceert Google nu ook de Home Hub. Een scherm met alle toepassingen van de Google Assistent die centraal ergens in de kamer staat. Die kan je dan gebruiken om met je stem aan te sturen en het scherm fungeert als feedback. Voor je agenda, het weer, je mail en al die andere zaken. Maar ook om het licht en de temperatuur van je huis te bedienen, YouTube te kijken of als hulp in de keuken te fungeren. Kijk maar even naar deze leuke video.
En als we dan Google en Amazon hebben gehad kan Facebook natuurlijk niet achter blijven. Dus is er ook de introductie van Facebook Portal. Het Facebook scherm voor de huiskamer. Ook hiervan hebben we weer een mooie video die het hele verhaal duidelijk laat zien. De camera volgt de personen in de kamer zodat je waar je ook bent de ander op het scherm kunt volgen. Video conversaties zonder enig probleem. Met twee of zelfs met meerdere mensen. Natuurlijk moeten dat dan wel vrienden van je zijn op Facebook of op Messenger. En dan het toch wel meest bijzondere onderdeel. In de Portal van Facebook is weer Amazon Alexa ingebouwd. Dat is dan wel weer een dingetje voor Google.
En dan nog maar een opzienbarende sound introductie. Noveto. Sound dat weet waar je oren zich bevinden en dan geluid gericht naar je oor stuurt zonder dat andere dat geluid kunnen horen. Thuis van het tv-scherm, van je laptop of in de auto. Zelfs als je met 4 mensen in de auto zit kan iedereen zijn eigen geluid ontvangen zonder dan anderen dat horen. En ook al hoor je alleen je eigen geluid, het omgevingsgeluid blijft voor iedereen hoorbaar. Je zou kunnen zeggen dat het lijkt op het effect van het dragen van een koptelefoon zonder dat je er een op hebt. Zie hier de demo.
Dan is er sound en dan wil je natuurlijk ook een voordeel van die toepassingen gebruiken. Dus dan is het handig dat er tools zijn die dat mogelijk maken. Pocket. We hebben het al eerder besproken omdat Pocket een handig hulpmiddel is om sites die je later wilt lezen makkelijk opslaat op je mobiel of op je laptop. Met een eenvoudige button kan je artikelen bewaren voor het moment dat je tijd om die te lezen. Maar lezen is een understatement want Pocket heeft zijn product aangepast aan de huidige “voice” tijd. Want de verhalen hoef je nu ook niet meer zelf te lezen maar Pocket vertaalt deze verhalen in audio zodat zelfs lezen niet meer hoeft. Kijk maar even hier. En dit is de link naar Pocket.
Is het vinden van de goede keywords voor SEO een issue en wil je snel kijken welke alternatieven er allemaal beschikbaar zijn dan kan je heel eenvoudig gebruik maken van Ubersuggest. Op basis van je bestaande keywords geeft Ubersuggest de alternatieve opties weer. Van het zoekvolume, de seizoensinvloed, de kosten per click en veel meer. Zet wel even de taal op Dutch/Nederlands!
Er zijn veel podcasts die gaan over de voice technologie maar helaas behandelen die wat meer de technologie en de algemene zaken. Voice Marketing behandelt wat meer de aspecten die een rol spelen voor de marketeers. Onderwerpen als welke stem, welke skills en actions in relatie tot je product of dienst komen hier wat meer aan bod. Dus mocht je nog meer willen weten over de combinatie van Voice en Marketing dan is dit een handige podcast. Vooral aflevering nummer 3 die handelt over Campbell soup.
Soms kom je van die insights tegen die een gevoel dat reeds langer in je hoofd zat bevestigen maar waarvan je niet de onderbouwing kon vinden. Dit is er ook zo een. En dat begint met de “wet” van Julian: Hoe zichtbaarder de metrics hoe onbelangrijker ze zijn. Of, hoe moeilijker de metrics zichtbaar zijn hoe meer ze bijdragen aan het resultaat. Tot deze conclusie komt Andy Crestodina in zijn verhaal. Daarbij heeft hij dat mooi vertaald naar een strak model .
Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).
Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.