En voor de eerste keer in 2018 ligt er sneeuw op straat. Toch een witte Kerst? Misschien wel een reden om op zoek te gaan naar iets zonnigs. En dan helpt een goede positionering van een reisaanbieder. Maar die vertalen in een regel is nog niet zo makkelijk. In de verkiezing van de slechtste slogan van 2018 staat Solmar Reizen op een hoge 6eplaats met de onvergetelijke regel: “Het Solmar je vakantie zijn” Of waren ze jaloers op “Cor en Don van Corendon” die ook hun naam zo lekker in de regel hebben opgenomen. Dus gewoon toch maar lekker wegduiken in het overige nieuws van deze week. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.
Als dronevlieger heb je te maken met nogal wat regels. Zo mag je uit veiligheidsoogpunt niet boven bebouwing en wegen vliegen, en in verband met de privacy is het ook niet de bedoeling dat je boven tuinen en parken vliegt. Dus wat doe je dan? Google Earth Studio. Met deze studio kan je zelf opnamen maken alsof je met een drone vliegt. Nu kan je niet meteen aan de gang maar moet je eerst even een aanvraag in dienen en dan word je op een wachtlijst geplaatst. Maar wat mij betreft is het de moeite waard. Kijk maar even naar deze video.
Als we het volgens Kees Klomp hebben over de Betekenis Economie dan is het mooist voorbeeld volgens Kees de Greystone Bakery. Jullie kennen vast allemaal wel de volgende prachtige regel: We don’t hire people to bake brownies, but we bake brownies to hire people. En dat doet Greystone volgens het principe van “open hiring”. Aanmelden voor een baan zonder dat je een cv nodig hebt. Enkele weken geleden was Greystone aanwezig op de Purpose Day in Rotterdam. En vanwege die reden heeft Intermediair een mooi interview kunnen maken met de CEO Mike Brady. (En in 2020 komt Greystone ook naar Nederland!)
Soms krijg je van die insights aangereikt die je eigenlijk wel had moeten zien maar even niet zag. Zoals deze column van Roland van der Vorst in het FD. De filosoof Rudiger Safranksi stelt: ‘Er bestaat een reikwijdte van onze zintuigen en een reikwijdte van het handelen waar we verantwoording over kunnen afleggen.’ Maar het kleine scherm van onze mobiele telefoon heeft onze waarneming zodanig vergroot dat we er niet meer naar kunnen handelen. We zien veel meer dan we door onze handelingen kunnen ‘afvoeren’. En dit zou wel eens een van de meest belangrijke succesfactoren van de Smart Speaker kunnen worden. Controle over tijd. En dat dat ook weer een klein nadeel heeft lees je in de column van Roland.
Google is nu een jaar bezig om een betere oplossing te vinden voor het omgaan en beluisteren van Nieuws via sound/voice. In samenspraak met nieuwsorganisaties en middels een open platform is het mogelijk om vanuit de nieuwsorganisatie flash briefings in het nieuws te krijgen. Als luisteraar de mogelijkheid om ze “door te klikken” of er meer van te weten te komen. Dat allemaal alleen met je stem en het nieuws in audio. Klinkt misschien wat ingewikkeld maar als je even naar de video kijkt snap je wat ik bedoel. Helaas nog toegankelijk is een test situatie maar hopelijk binnenkort ook snel beschikbaar in Nederland.
Met de komst van de Smart Speakers moeten we natuurlijk ook gaan nadenken over de security. Als we straks met onze stem opdracht kunnen geven om een betaling te doen via een bank dan wil je wel zeker weten dat dit alleen wordt uitgevoerd als jouw stem de opdracht geeft. Pindrop heeft net een nieuwe hoeveel investeringsdollars opgehaald omdat zij al enkele jaren bezig zijn met dit fenomeen. In deze demo presenteert Matt Garland de kracht van Pindrop’s Deep Voice. Indrukwekkend!
Twee “Correspondenten” van De Correspondent, die overigens geslaagd is in het Amerikaanse Crowdfunding project, bespreken de wereld van online advertising. Rutger Bregman en Jesse Frederik doen in de podcast “De Rudi en Freddie show”. Een verslag van hun zoektocht naar het effect van onlinecampagnes. En dat is op zijn minst openbarend te noemen.
Je kunt natuurlijk al met behulp van Siri of de Google Assistent een notitie maken als je even geen pen bij de hand hebt of onderweg bent in de auto. Toch is dit volgens mij wel een handige app. (Helaas alleen iPhone en alleen te vinden in de mobiele appstore) want met deze app kan je voice-2-tekst gebruiken oftewel van gesproken woord naar tekst. In die tekst zit een ai teksteditor die er een strak verhaal van maakt. En nu reeds beschikbaar in de Nederlandse taal. Best wel makkelijk.
De BBC Academy was bijna een jaar geleden de eerste met een interactief hoorspel voor de Amazon Alexa. Dat project hebben ze langdurig onderzocht op alle mogelijke functies en gebruiksgemak. Naar aanleiding van de resultaten hebben ze een nieuw interactief hoorspel geproduceerd dat nu beschikbaar is voor de Echo. Dus als je een Amazon Echo hebt staan vraag dan aan Alexa: “Open the Unfortunates”. En het hoorspel kan beginnen. En voor de zekerheid nog maar een keer de opmerking dat als dit voor een hoorspel kan, kan het ook voor bedrijven en organisaties.
Met de komst van “Voice” wordt het belangrijk om conversaties te kunnen begrijpen. Hoe werkt een conversatie en waar, welke woorden, moeten wij dan rekening mee houden. Gelukkig is er Elizabeth Stokoe, een Professor of Social Interaction aan de School of Social Sciences in Loughborough University.Zij gebruikt conversatie analyses om te begrijpen hoe een gesprek werkt Daar heeft ze overigens net een nieuw boekje over geschreven: Talk. The Science of Conversation. Maar mocht je geen zin hebben om dat te lezen is hier vast een video waarbij je een het belang kunt zien van soms een enkel woord. (tip #Open Voice)
En voor onder de Kerstboom nog een mooi lijstje met boeken die je kunnen inspireren.
Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).
Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.