We zijn er weer. Terug van even weggeweest. Inmiddels heeft de duurste iPhone de 1.659 euro aangetikt, hebben we te maken met de grootste orkanen ever, is de miljoenennota zoals gewoonlijk weer eens uitgelekt en laat NIKE met de Kaepernick campagne maar weer eens zien dat onderscheidende merkidentiteit de basis kan zijn voor geweldige en spraakmakende communicatie. Dus dan is het eigenlijk wel zo handig om maar weer eens in het leukste nieuws van de afgelopen periode te duiken. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.
We beginnen maar weer eens even met wat indrukwekkende getallen. Visual Capitalist maakt dagelijks een infographic van interessante getallen. Zo ook deze met de stand van zaken van de grootste social medianetwerken van de wereld. En dat zijn toch echt wel indrukwekkende getallen.
De komst van de Smart Speakers, het gebruik van geluid (sound) als device heeft ook weer gevolgen voor de ontwikkeling van de wearable devices. Want naast de hand (smartphone) en de pols (smart watch) is de volgende stap het Oor! Wired heeft er een mooi verhaal over geschreven hoe de tech wereld op zoek is naar de volgende lichaamsplek om te veroveren. Slimme apparaatjes die zorgen voor een aantal aardige toepassingen zoals beter kunnen luisteren in hele drukke ruimten, registeren hoeveel uur per dag je interactief bezig bent, het aantal stappen dat je zet en natuurlijk gewoon rechtstreeks kunnen bestellen.
Nog een een mooi verhaal over het Oor. The rise and fall of Doppler. En in het kielzog de strijd van de grote jongens om uiteindelijk een smartphone zo te designen dat ie in je oor past en dat je alleen nog maar je stem nodig hebt. Dan neemt de technologie echt bijna de vorm aan van je persoonlijke assistent. Denk maar aan de film “Her”.
We kennen vast allemaal het spel van schoenen passen. Kijken in het rek en dan zoeken voor een medewerker om het paar ook in jou maat te krijgen zodat je de schoenen kunt passen. Nike heeft dit probleem onderkent en introduceert daarvoor nu een meer dan handige geautomatiseerde oplossing. Voelt nu al helemaal ok en kan niet wachten totdat het ook in Nederland geïntroduceerd gaat worden. Kijk maar even naar dit lekkere foto-overzicht.
Boeken en jongeren. Het is voor veel organisaties een uitdaging om jongeren in tijden van social media en video zover te krijgen dat ze het contact met het lezen van boeken niet verliezen. The New York Public Library heeft daarom een nieuw wapen ontworpen. om weer eens een nieuwe poging te wagen. Ze noemen het InstaNovels. En dat is precies wat het is. Oude meesterwerken opnieuw gemaakt in een vorm van deze tijd namelijk in Instagram Stories.
En als we toch bezig zijn met boeken is deze variant toch ook wel weer een eye-opener. Als influencers efffectief zijn, en inmiddels beginnen we steeds beter deze kracht te ontdekken, zou dat natuurlijk ook voor boeken kunnen werken. Zo kunnen we inmiddels spreken van het fenomeen “Booktubers”. Influencers die in hun vlog boeken bespreken en dan zomaar 400.000 volgers kunnen bereiken met hun boekverhalen. Ook de verkoopresultaten blijven dan niet achterwege.
Muziek die je kan zien. Dat is een beetje het idee van de door Wieden+Kennedy ontwikkelde app. Augmented reality die muziek vertaalt naar beeld. Een mooi voorbeeld van een immersive experience. Dat opent dus ook weer kansen voor andere toepassingen waarbij geluid gekoppeld kan worden aan beeld.
We komen uit het tijdperk van FOMO. Inderdaad, de Fear Of Missing Out. Maar steeds vaker zien we de zoektocht naar JOMO. Helemaal aan de andere kant van staat namelijk de Joy Of Missing Out. Even niet in de drukte maar even wegduiken in de rust. Google heeft daarvoor de Digital Wellbeing Kit ontwikkeld. Voor de Pixel phones maar ook voor YouTube, Google Assistent en Google Home. Ook de andere leveranciers zoals Apple komen binnenkort met deze features. Dus heel langzaam komt er een beweging op gang van meer naar minder.
De chatbot begint langzaam overal zijn intrede te doen. Dit impliceert dat we ook moeten gaan leren en proberen om bij te blijven met deze ontwikkeling. It’s alive is een mooi tooltje om een chatbot voor Facebook Messenger te bouwen. En dan gaat het niet om een hele ingewikkelde bouwmachine maar gewoon een waarbij je heel eenvoudig kunt rommelen en inzicht kan krijgen in de werking. Met als optie om dat dan ook meteen te testen.
Tekst 2 Speech. Dat is wat bijvoorbeeld aan de basis ligt van de Smart Speakers en Voice Assistants. Voicepods is een tool waarbij je heel eenvoudig platte tekst kunt omzetten in gesproken tekst. Met voor de Engelse taal een palet van verschillende sprekers. Maar gelukkig is er ook een Nederlandse stem: Elise. Dus wie even wil proberen hoe dat werkt of als je gewoon maar meteen de eerste voice applicatie wil ontwikkelen dan kan terecht bij Voicepods.
Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).
Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.