Marketingcommunicatiespecialist en storyteller Gert Koot houdt de digitalisering van de vakgebieden marketing en communicatie nauwlettend in de gaten. Iedere zondag zet hij de belangrijkste en meest inspirerende ontwikkelingen voor je op een rijtje.
Domino’s komt een datingapp op basis van je pizzavoorkeur. De smaak van Heks’nkaas is niet te beschermen en pepernoten liggen weer in de winkel, uiteraard in alle kleuren van de regenboog. En de Purpose Award 2018 gaat naar de ceo van vleesverwerker Stegeman. Het is natuurlijk makkelijker om over eten te praten dan over de echte belangrijke zaken. Dus is hier het opvallende andere nieuws deze week. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.
De regelmatige lezer van deze weekupdates weet inmiddels wel dat ik een mega zwak heb voor de Correspondent. Ernst-Jan Pfauth en Rob Wijnberg zijn op een missie om naast de inmiddels succesvolle Nederlandse Correspondent ook een Amerikaanse variant te bouwen. Na een behoorlijke voorbereiding is het project nu live en gelijk aan de launch in Nederland is de eerste stap het werven van founding members. De huidige teller staat op bijna 10.000 members en het eerste doel is 50.000. Kijk vooral even naar de indrukwekkende video en ook de positionering van The Correspondent. “Unbreaking news”. Daar is heel erg goed over nagedacht. Mooi, transparant, bevlogen, puur en waanzinnig gedreven.
Naast de FIRE trend van vorige week hebben we deze week weer een nieuwe trend. Wellicht met een iets grotere impact. Er is een wereldwijde trend dat jongeren steeds later aan een vaste relatie gaan beginnen. Deze trend heeft inmiddels een naam en heet Waithood. Dat heeft o.a. gevolgen voor het aantal geboorten maar ook voor bijvoorbeeld de woningvoorraad. Sterker nog, misschien is dat wel een van de oorzaken voor deze trend. Toevallig presenteerde het CBS de laatste cijfers met betrekking tot de stijgende leeftijd dat jongeren bij hun ouders blijven wonen.
De Financial Times en Google besloten in 2015 tot een samenwerking rond het thema “travel” onder de naam Hidden Cities. Het was bedoeld om in te spelen op de groeiende groep lezers die steeds vaker hun mobiel gebruiken als device voor hun nieuwsvoorziening. Met een netwerk van correspondenten ontstond het idee om locaties als uitgangspunt te nemen voor ontdekkende verhalen van deze journalisten en lokale bewoners. Deze samenwerking heeft inmiddels ook al toepassingen zoals VR experiences, kijk maar even naar deze video over Rio en het kon natuurlijk niet uitblijven maar sinds kort ook een samenwerking met de Google Home. Interactieve verhalen voor een audioreis door Berlijn. Je kunt nu als luisteraar alle interessant locaties in Berlijn bezoeken met alleen geluid. De ervaring die ontstaat is de ervaring alsof het voelt of je er echt bent. Wel een mooie manier voor een dagblad om de wereld van immersive experiences te ontdekken.
De toekomst van retail. Dat moet natuurlijk ergens een combinatie gaan worden tussen virtuele en echte experiences. Nike heeft deze week in New York een flagship store geopend waarin dat wellicht allemaal een beetje zichtbaar is geworden. Het is eigenlijk shoppen met de Nike app in een echte winkel waarbij alles direct om jou draait. Zo zijn er de lockers waarin je alles wat je wilt passen wordt klaargezet, de mogelijkheid om zonder tussenkomst spullen te pakken, passen en af te rekenen, en de speedshop waarin je thuis via de app alles klaar kan laten zetten en dat vervolgens in de fysieke speedshop (met eigen ingang) kunt afhalen via je persoonlijke locker. Een mooi voorbeeld van hyperpersoonlijke dienstverlening. Voor de bewegend beeld kijkers is hier nog een video.
Wat een slimme manier voor het maken van een “virtuele” werkplek met je mobiele telefoon. In de echte wereld kunnen we heel eenvoudig bewegen tussen een blaadje/boekje en bijvoorbeeld een rekenmachine. Op je smartphone moet je dan steeds switchen tussen verschillende apps. Maar nu is er een hele slimme oplossing. De magic-ux tool. Kijk maar even naar de video.
Het is een traditie. Dus die gaan we niet doorbreken. Vandaar hier het linkje naar de Kerstcommercial van John Lewis. Het blijven ieder jaar weer voorbeelden van communicatie waar de emotie vanaf druipt. Dit jaar met Elton John in de hoofdrol. Gepubliceerd op 14 november en inmiddels al 7,7 miljoen views. Bedenk dat dat geen vluchtige kijkers zijn.
Stories plaatsen op Instagram of Facebook? Hier is een heel mooi tooltje van Buffer om het heel erg eenvoudig voor je te maken.
LinkedIn heeft de pagina voor company profielen aangepast en veranderd in Company Pages. De link met Twitter en facebook is overduidelijk aanwezig. Het idee van LinkedIn is volgens mij een toegankelijke userinterface te creëren en het personeel van de organisatie (ambassadeurs) meer ruimte geven om onderdeel te kunnen zijn van de discussie.
Het Reuters Institute for the Study of Journalism heeft een onderzoek gepubliceerd naar de impact van Voice voor de nieuwsindustrie. Het is een indrukwekkende stapel informatie die niet echt is samen te vatten in een paar regels. Enkele belangrijke conclusies zijn dat Smart Speakers een alternatief zijn voor radio, opvallend veel gebruikt worden door ouderen vanwege de eenvoud van het gebruik dat we nog een lange weg te gaan hebben! Het onderzoek is uitgevoerd in de US, UK en Duitsland. Met focus groups en met een online survey. Dus als je de uitkomsten wilt weten moet je zelf maar even rondstruinen in dit omvangrijke onderzoek.
Afgelopen maandag was er weer een meer dan interessante aflevering van Open Voice. De bijeenkomsten zijn niet terug te kijken maar wel terug te luisteren via een podcast. Normaal gesproken zou de tip dan zijn om je aan te melden voor een van deze bijeenkomsten (en dat is natuurlijk een heel goed idee) maar ik wil deze keer even een kleine focus aanbrengen op de laatste spreker van afgelopen maandag. Dat was Sophie Kleber. Los van het feit dat zij volgens mij werkelijk snapt waar het voice platform om draait heeft ze ook nog een interessante benaming van het huidige voice tijdperk. Ze noemt het “The idea of the Internet of Self”. Je beweegt in een omgeving die zich als vanzelf aanpast aan jou op basis van de kennis die de omgeving van jou heeft. Je kunt dus de Open Voice bijeenkomst met Sophie terugluisteren via de podcast of hier even kijken naar een ander interview met Sophie.
Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).
Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.