Selecteer een thema

Selecteer een thema

De week van Gert Koot - 30 september '18

Marketingcommunicatiespecialist en storyteller Gert Koot houdt de digitalisering van de vakgebieden marketing en communicatie nauwlettend in de gaten. Iedere zondag zet hij de belangrijkste en meest inspirerende ontwikkelingen voor je op een rijtje.

De Van Alles over Van Alles Update

Opmerkelijk dat de nieuwe deze week werd uitgelachen in de VN terwijl voor de oude tenminste 1000 euro moest worden neergelegd voor een dialoog van één uurtje. Op het moment dat de jonge kijkers al massaal hebben afgehaakt komen Talpa en KPN met addressable TV alsof dat de holy grail is van het nieuwe businessmodel. Nee, dan kan je maar beter gewoon even lekker wegduiken in het leuke nieuws van de afgelopen week. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.

1. Smartlens

Zoeken met beeld. Of nog beter zoeken naar antwoorden met gebruik van de camera van je iPhone. Dat kan nu met Smartlens. Je opent de camera in de Smartlens app, maakt een foto en in beeld verschijnt het antwoord van je zoektocht. Sneller gaat het niet worden.

2. Google Assistent

Wat kan je allemaal vragen aan de Google Assistent in het Nederlands? Dat helpt, want dan krijg je een beetje een idee over hoe het werkt en krijg je tevens inzichten in wat andere developers doen om antwoord te kunnen geven op de vragen die mensen stellen. Google heeft een mooi gerubriceerd overzicht gemaakt van de mogelijke acties voor de Google Assistent in Nederland. Per onderwerp zie je de vragen die je kunt stellen. Kijk maar even naar dit overzicht. Daarnaast is er een extra mooie tool beschikbaar die je niet alleen informeert over het nieuws maar speciaal is gemaakt voor het goede nieuws. Nieuws waar je blij van wordt. Simpel te ontsluiten door de Google Assistent te vragen naar: Google, tell me something good.

3. The Correspondent

Ik heb echt een wat je zou kunnen “zwak” voor De Correspondent. In alle opzichten. De manier waarop ze tegen deze wereld aan kijken als de manier waarop ze te werk gaan, zie de eerdere post hierover waarin staat hoe zij dat doen en het bijna jongensachtige boek dat Ernst-Jan Pfauth en Rob Wijnberg nu aan het uitvoeren zijn om in de US het medium The Correspondent te bouwen. In de uitzending van DWDD van woensdag 26 september kan je daarover een gesprek zien met Rob Wijnberg. Maar dan deze post van Ernst-Jan. Een open, transparant en helder verhaal op welke wijze zij het geld van hun 60.000 betalende leden investeren. Voor mij is dat het bewijs dat je het snapt. Kunnen veel organisaties nog wat van leren.

4. Liner

Nog een handigheidje voor veelvuldig internetlezers. Want dit ken je allemaal. Je leest een artikel, een blog, een onderzoek online. Maar dan is het maken van aantekeningen best wel lastig. Of je moet teksten kopiëren naar een ander document of stukjes plakken en knippen. Mocht je dat herkennen dan is dit wel een handige tool. Liner. Je arceert met een “liner” de stukjes tekst die je interessant vindt. Vervolgens geef je aan in welke map je deze stukjes wilt bewaren en dan kan je later altijd deze teksten weer terugvinden. Ook handig is dat je deze teksten met anderen kunt delen.

5. Google Marketing Platform

Google heeft weer eens een geheel nieuw en voor marketeers handig platform gelanceerd. Het Google Marketing Platform. Hier vind je alle handige Google tools bijeengebracht voor slimme tips, lessen en best practices. Overzichtelijk en ingedeeld voor kleine en grote ondernemingen. Bizar veel relevante info voor als je toch weer eens wat meer wilt weten van alle mogelijkheden.

6. Podcast als opsporingsmiddel

Peter Chadwick wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Na dat hij is gearresteerd komt hij tegen betaling van 1 miljoen dollar op borgtocht vrij. Tot 2014 verschijnt hij regelmatig bij de rechtbank maar dan opeens is hij spoorloos. Wat doe je dan? De politie van Newport Beach besluit tot een enigszins opmerkelijke actie. Ze maken een zesdelige podcast serie over deze case in de hoop dat de luisterraars van de podcast kunnen helpen om deze man te vinden. Best wel een manier van “new thinking”.

7. Historie

Een mooie en uiterst slimme “historie” tool. Iedereen kent het gevoel dat je ergens ooit een keer iets op een webpagina bent tegengekomen, wist je alleen maar waar. En daar is nu een heel handig hulpmiddeltje voor. History Search. Je installeert een tooltje in je browser. Voor iedere grote browser is een tool beschikbaar. En als je dan op zoek moet in het verleden ga je naar deze toolbox en zoek je naar de namen of woorden die je nog weet. Het tooltje doet de rest en zal waarschijnlijk die specifieke pagina voor je vinden.

8. Text-to-Audio

En ook deze week weer een berichtje over audio en sound. Bloomberg Media meldt namelijk dat het aantal mensen dat gebruik maakt van het laten voorlezen van de nieuwsberichten, met name op het mobiele web, is gestegen tot de tweede meest gebruikte toepassing. Live TV staat nog op één. Ook de podcasts van Bloomberg laten een groei zien van 25%. Om maar weer eens aan te tonen dat audio een steeds grotere en belangrijke rol gaat spelen in het communicatielandschap.

9. Dialog

Wat is dit nu weer? Een twitter voor sound. Met andere woorden; je typt geen bericht meer in de twitter tijdlijn maar je spreekt het gewoon in. En vervolgens kunnen anderen daarop reageren. Natuurlijk ook weer met geluid. Omdat de penetratiegraad van de Smart Speakers enorm snel groeit is het helemaal geen gek idee dat ook dit wel weer eens een snelgroeiende business zou kunnen gaan worden. Kijk maar even naar de video. En als je er meer over wilt weten dan kan je hier verder kijken en voorbeelden zien (en horen).

10. Facebook Video Chat

De laatste ontwikkelingen op het gebied van sound komt van Facebook. Het ziet er naar uit dat Facebook volgende week een Portal Video Chat Device gaat lanceren.Deze kastjes (in klein en groot formaat) hebben een Artificial Intelligence systeem ingebouwd. Ze nemen dus waar hoe mensen zich bewegen in de kamer en kunnen deze ook volgen. Zo kan je dus een gesprek voeren via video zonder zelf een device vast te moeten houden. Opmerkelijk is het gegeven dat je via dit device ook Amazon Alexa kunt oproepen om opdrachten te geven.

Purpose Day

Op vrijdag 16 november vindt er in De Van Nelle Fabriek een mooi event plaats. Purpose Day. Met een aantal geweldige sprekers waaronder Raj Sisodia en bijvoorbeeld Ruud Koornstra en Henk Jan Beltman. Het is alleen al leuk om een Pupose claim te plaatsen op de website. Dus mocht je meer willen weten over of een bezoek brengen aan Purpose Day kijk dan even op deze website.

Over Gert Koot

Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).

Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.