De debater verlaat Den Haag: “Ik zou het bonnetje maar bewaren” laat zien hoe krachtig taal of communicatie kan zijn. Nog zo’n verrassing. Op het moment dat je schilderij voor 1,2 miljoen verkocht wordt zet je gewoon de versnipperraar aan. En de laatste verrassing van deze week was dat Unilever niet helemaal naar Nederland komt maar Vattenfall gelukkig wel. Zal wel in de naam zitten denk ik. Dus laten we ons maar eens bezig gaan houden met zaken die veel belangrijker zijn. Duik even lekker weg in het nieuws van de afgelopen week. Veel plezier met deze nieuwe Van Alles over Van Alles Update. Mooie zondag.
Wat we al een tijdje waarnemen zien we nu ook terug in de cijfers van een door Edelman uitgevoerd onderzoek in 8 landen. Consumenten hopen dat merken en bedrijven standpunten innemen en ook daadwerkelijk helpen de samenleving te verbeteren en politieke problemen oplossen. In dat kader is de laatste NIKE-campagne rond Kaepernick een prachtig voorbeeld. 2/3 van alle consumenten (64%) geven de voorkeur aan merken en organisaties die dit doen. Ook interessant, merken die dat niet doen worden geboycot. Een ander artikel dat deze resultaten onderbouwt vinden we in de UK waar 1 op de 20 werknemers een baan hebben bij een organisatie die een hoger doel (purpose) nastreeft. Het lijkt wel op een veenbrand. Een niet zichtbare revolutie. Maar ik denk niet dat iemand daarop tegen is.
En hij is er weer. Vol verhalen, getallen, interviews en branche specifieke analyses. De Media en Entertainment Outlook van PwC. Zoals ik in mijn blog in de Adformatie ook al schreef is het gevaar van deze Outlooks dat we de toekomst beoordelen op basis van de cijfers uit het verleden. Maar deze getallen gebruiken om gemaakte keuzes te onderbouwen is natuurlijk een prima idee.
Misschien een van de meest opzienbarende bedrijven ter wereld. Natuurlijk Facebook, Apple, Netflix en Google zijn ook groot. Maar de snelheid waarmee Amazon als een soort van Pacman de halve wereld aan het veroveren is is opzienbarend en ergens ook wel bijzonder. Amazon is de grootste winkel van de wereld. CEO Jeff Bezos is de rijkste man op aarde. Cloud computing, medische distributie, de verkoop van levensmiddelen en video streaming; de ambities van Amazon lijken grenzeloos. Wat is het businessmodel van de online shopgigant? Een prachtige aflevering van VPRO Tegenlicht om eens 47 minuten land dit spektakel te aanschouwen.
Nog wat creatief werk uit Hilversum. De impact van Artificial Intelligence. Nieuwsuur sprak met 6 specialisten op dit terrein. Dit heeft geresulteerd in 5 korte video’s die ingaan op de onderwerpen “Us & Them, Love & Seks, Work, Health & Dead en Weapons & Warfare. Dat alles onder de noemer “A Bright New World”. Wil je echt een beetje begrijpen wat er momenteel allemaal speelt dan is dit wel een hele handige manier om dat te ontdekken.
Ik had er nog nooit van gehoord maar ook dit is weer een grote ontwikkeling die eraan zit te komen. VTuber staat voor Virtual YouTuber. Nu nog een enorme rage in Japan maar wellicht binnenkort over de hele wereld. In plaats dat we dus naar menselijke vloggers kijken is er dus een ontwikkeling dat we naar virtuele (cartoonachtige) beelden gaan kijken. Waarom is dat nu zo interessant? In de eerste plaats kunnen ze alles doen wat mensen ook doen met een camera. Maar dan komt de virtuele wereld erbij. Een VTuber kan je overal neerzetten waar je maar wil. En je kunt ze ook nog dingen laten doen die mensen niet kunnen doen. Het kanaal van Kizuna Ai, heeft nu al meer dan 2 miljoen abonnees. Dus dat wil wel iets zeggen. Lees dit mooie verhaal maar even van de BBC
Sir Tim Berners-Lee. De grondlegger van het huidige internet. Je zal dat toch maar tegen je kleinkinderen kunnen zeggen: “Opa heeft het internet uitgevonden”. Maar Opa zit gelukkig niet stil. Hij stoort zich vreselijk wat er anno 2018 is overgebleven van zijn vinding waarvan hij had bedacht dat die zou leiden tot een vrij netwerk waar mensen oneindig informatie zouden kunnen delen en toegang krijgen tot bronnen die voorheen onbereikbaar waren. Maar het internet is inmiddels van de grote Tech bedrijven en de onderwereld. Dus komt hij met een idee voor een nieuw internet. Een internet waarbij de gebruiker altijd eigenaar blijft van al zijn data. Daarvoor stopt hij even bij het MIT om zich helemaal toe te leggen op de groei van Inrupt dat met het product Solid een nieuw internet wil gaan bouwen. Lees hier maar wat Inrupt wil gaan doen en lees hier het verhaal van Sir Tim Berners-Lee. In de link in het artikel kan je ook doorklikken naar het verhaal van Tim Berners-Lee zelf.
Sam Harris is neurowetenschapper, filosoof, en bestselling auteur. Ook is hij de founder van de podcast “Waking Up”. Een van de laatste afleveringen is een twee uur durend gesprek met Yuval Noah Harari over zijn inmiddels drie standaard/meesterwerken: Sapiens, Home Deus en het laatste: 21 Lessen voor de 21ste eeuw. Luister hier naar dit verhaal via de laptop of even de podcast Waking Up downloaden. Nu heeft Sam Harris ook nog een app gemaakt die inmiddels door veel mensen wordt aanbevolen. Het is een app die je leert om te gaan mediteren, effectiever na te denken en te reflecteren en daarmee een dieper begrip brengt over jezelf en anderen in je omgeving. Dus; give it a try!
In westerse wereld hebben veel meer mensen toegang tot school en technologie dan in het andere delen van de wereld. In veel ontwikkelingslanden hebben mensen nog nooit een toetsenbord gezien laat staan dat ze weten hoe ze woorden moeten typen omdat ze laaggeletterd zijn. Hoe mooi is dan de voice technologie. Ze maken een leapfrog, slaan het scherm en het toetsenbord over en gaan mee op de nieuwste wave om daarmee toegang te krijgen tot heel veel informatie en hulp.
Weer een mooi gratis boekwerkje vol tips en ideeën over hoe je in plaats van adverteren op LinkedIn gewoon gebruik kunt maken van de mogelijkheden die er zijn en daarmee aan je doelstellingen te voldoen. Even emailadres invullen en downloaden maar.
Inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van de groeiende belangstelling voor de podcast. En komen er iedere week weer nieuwe (en interessante) podcasts bij. Hier trouwens het overzicht van de allereerste podcast verkiezingen georganiseerd door BNR. Maar ik kan me voorstellen dat je er intussen over nadenkt om zelf een podcast te gaan maken of op te nemen. Waarom niet? Proberen kan altijd toch? Dan zit je echter meteen weer met de vraag hoe je dat dan kan doen? Ook hiervoor is weer een heerlijke oplossing in de zin van een mooie gids . In 6 hoofdrubrieken en 22 lessen kan je alles leren en ontdekken hoe je een podcast maakt en zorgt voor luisteraars. Heel grappig heeft men hiervoor de techniek van video gebruikt.
Gert Koot is bij SRM bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in marketing- en communicatieopleidingen. Samen met Guy van Liemt schreef hij het boek Marketingcommunicatie in 14 stappen, met daarin het 14-stappenmodel dat ten grondslag ligt aan de opleiding Marketingcommunicatie-B (Online en Offline).
Gert Koot is sinds 2004 eigenaar van adviesbureau Branded Entertainment. Hij heeft een buitengewone passie voor marketingcommunicatie, merken en media en deelt graag zijn visie om zo het vakgebied telkens weer een stapje verder te brengen.