Selecteer een thema

Selecteer een thema

Lange opleidingen versus korte trainingen: wat is het beste?

Een brede basiskennis opbouwen of binnen no-time specialistische kennis of skills opdoen? Iedereen heeft een andere leerbehoefte. De overheid stimuleert een leven lang leren. En wat blijkt: we leren ook steeds meer. Zo is er een flinke stijging in het aantal mensen dat korte trainingen volgt. Maar wat werkt nu het beste?

In 2017 volgde ruim 19 procent van de volwassenen een training of opleiding. Een hoog percentage, gezien het Europese gemiddelde van 11 procent. Nederland heeft zich tot doel gesteld dat 20 procent van de volwassenen tussen de 25 en 65 jaar een training of opleiding volgt in 2020. De meeste Nederlanders studeren korter dan een week of langer dan drie jaar. Wat werkt het beste?

Kiezen voor een korte opleiding

Heb je al een langere opleiding gevolgd? Of heb je al veel werkervaring opgedaan? Dan kan een korte training een voor de hand liggende keuze zijn. Je hebt immers een baan, waarmee je jouw training of opleiding wilt combineren. Met een korte training doe je binnen een kort tijdsbestek kennis op van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen jouw vak. Denk hierbij aan een opleiding social media. Voordeel: je kunt gemakkelijk een paar korte trainingen per jaar volgen. Deze zijn namelijk zo ingericht dat je ze goed kunt combineren met en toepassen in jouw werk. Zo ontmoet je nieuwe vakgenoten en doe je snel kennis en skills op waarmee je jouw functie nog beter kunt invullen.

Een lange opleiding volgen

Wil je een breed fundament leggen voor de eerste stappen binnen jouw carrière? Of beginnen binnen een nieuw vakgebied? Dan is een maanden- of jarenlange opleiding een goede keuze. Tijdens deze lange opleidingen duik je namelijk dieper de materie in en maak je veel praktijkopdrachten, waardoor je de stof optimaal tot je neemt. Je legt binnen een paar maanden tot (ruim) een jaar de basis voor jouw loopbaan, of je laat omscholen.

Wil jij een opleiding volgen die naadloos aansluit bij jouw ambities? SRM biedt vakinhoudelijke opleidingen waarmee je een stevig fundament bouwt voor je carrière. Je duikt voor een langere periode in een onderwerp, waardoor je je de opgedane kennis goed eigen maakt. Je gaat aan de slag met cases, maakt een eindopdracht en wordt intensief begeleid door de docenten.

Het beste van beide werelden: leren vanuit het T-shaped model

Wil jij een specialisme zo goed mogelijk uitvoeren? Dan heb je ook de algemene kennis van het marketing- en communicatievak nodig. Als T-shaped marketeer, een marketeer die een brede basiskennis combineert met een specialisme, haal je het maximale uit jouw werkzaamheden. Bij SRM kun je vanuit het T-shaped model leren. Zo doe je eerst brede kennis op van het vak, waarna je voor een specialisme kiest, zoals online marketing, branding of copywriting.

Kort of lang: welke opleiding of training het beste bij jou past hangt af van jouw leerbehoefte op dat moment. Wil je meer bouwen aan strategische vakkennis of heb je momenteel meer behoefte om sterker te worden binnen een specifiek specialisme? Bij SRM bieden we zowel praktijkgerichte, korte trainingen als langere opleidingen waarbij je de diepte in gaat. Wil je weten welke opleiding of training aansluit bij jouw leervraag? Kijk dan op www.srm.nl of neem contact op met onze studieadviseurs.